Photos / Sounds

Square

What

Monk Parakeet Myiopsitta monachus

Observer

cysiphist

Date

July 29, 2012 05:38 AM EDT

Place

Park Guell, Barcelona (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Anec blanc (Tadorna tadorna) Tadorna tadorna

Observer

evascoping

Date

March 6, 2014 11:32 AM CET

Place

Paseo del Mas Pinell, Pals, Cataluña, ES (Google, OSM)

Description

13 indiv.

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Xibec i Agro roig

Observer

evascoping

Date

March 24, 2014 03:32 PM CET

Place

17486, Castelló d'Empúries, Cataluña, ES (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Llúdriga (Lutra lutra) Lutra lutra

Observer

evascoping

Date

February 17, 2014 11:00 AM CET

Place

(Somewhere...)

Description

Vista anteriorment a la mateixa zona des del pont.

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Voltor (Gyps fulvus) Gyps fulvus

Observer

evascoping

Date

March 16, 2014 11:23 AM CET

Place

Avinguda de Madrid, Lleida, Cataluña, ES (Google, OSM)

Description

1 voltor sobrevolant el riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Paó de dia (Inachis io) Aglais io

Observer

evascoping

Date

March 10, 2014 11:39 AM CET

Place

Carretera de Juià, Celrà, Cataluña, ES (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Llúdriga (Lutra lutra) Lutra lutra

Observer

evascoping

Date

March 4, 2014 12:49 PM CET

Place

(Somewhere...)

Description

2 llúdrigues

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Visó americà (Neovison vison) Neovison vison

Observer

evascoping

Date

March 4, 2014 12:41 PM CET

Place

42.1846..., 2.75955... (Google, OSM)

Description

2 visons molt confiats menjant peixos

Photos / Sounds

What

Thaumetopoea pityocampa

Observer

spliff

Date

February 14, 2014 05:32 PM CET

Place

Torrelles de Llobregat (Google, OSM)

Description

La processionària del pi o arna del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter de la família Thaumatopoeidae. Habita la conca mediterrània i és una important plaga per a algunes espècies d'arbres, sobretot pins.
Aquest insecte és propi de la zona mediterrània europea i africana, tot i que també es troba en algunes parts d'Alemanya, Suïssa, Hongria i Bulgària.[1] Un dels principals factors que limita la seva distribució són les baixes temperatures, fent que només pugui sobreviure en zones on l'hivern no és rigorós (temperatures mínimes superiors a uns -15 °C). A causa del canvi climàtic, aquestes temperatures mínimes han anat pujant, i la distribució d'aquesta espècie s'està expandint vers el nord i cap a altituds superiors. És present a tota la península Ibèrica, incloses les illes Balears. A Menorca hi és present des de fa 50 anys, quan van fer-se repoblacions forestals amb pins espanyols.
El cicle d'aquest lepidòpter consta de cinc estadis larvals, un de crisàlide i un d'imago (papallona nocturna).

Primer estadi larvari:
Les erugues acabades de néixer són de color verdós i mesuren uns 2,5 mm, podent arribar a assolir uns 5-6 mm al final d'aquest estadi. Presenten taques fosques en la part dorsal dels segments abdominals i més clares en els toràcics. La pilositat és escassa i la càpsula cefàlica és negra, de la mateixa manera que en la resta d'estadis. Es desplacen poc, i fan nius a cada conjunt d'acícules on es detenen, tot i que aquests tenen molt poca consistència. Només es mengen les parts tendres de les fulles, de manera que en els pins afectats es veuen poms d'acícules semisecs i d'un color esblanqueït, i a la base d'aquests s'observa un entreteixit de fils de seda amb els excrements de les erugues. Aquest estadi sol durar entre 8 i 12 dies, depenent de la localitat. Quan surten dels ous, acostumen a menjar les acícules que hi ha al voltant de la posta, tot i que també poden desplaçar-se a una altra branca.

Segon estadi larvari:
Arribaran a mesurar uns 10-12 mm de longitud, amb la part dorsal recoberta d'abundants pèls de color groc-ataronjat i de color blanc en el lateral. Presenten unes pautes de comportament similars al primer estadi, però els desplaçaments són menys freqüents i més llargs. Aquesta segona fase dura aproximadament entre 12 i 18 dies, i provoca uns danys a les fulles dels pins semblants als de la fase anterior.

Tercer estadi larvari:
Un cop feta la segona muda, la larva adquireix el seu aspecte més recognoscible (variable segons la zona on visqui: a més fred, tegument més fosc). En aquesta fase es creen els dards urticants, agrupats en l'interior de dispositius formats pels replecs del tegument (alliberats pel moviment de la larva). En aquest estadi solen decidir l'emplaçament definitiu de la colònia i comencen a formar les inconfusibles bosses blanques que pengen dels pins. La 3a fase acostuma a durar aproximadament un mes.

Quart estadi larvari:
En aquesta fase les erugues augmenten el nombre de pèls urticants i surten cada nit del niu per buscar aliment. Van teixint sobre el niu, aconseguint que la bossa es faci més densa i compacta. Aquest estadi és el que presenta una duració més variable: en les zones fredes, poden passar-hi tot l'hivern, mentre en les zones més càlides pot durar tan sols un mes.

Cinquè estadi larvari:
En aquest últim estadi, segueixen augmentant el nombre de pèls urticants i també la mida del seu cos. L'alimentació passa a ser molt activa, menjant-se per complet les acícules de pi on tenen el niu. En cas de quedar-se sense aliment, formen llargues fileres per terra buscant un nou pi on nodrir-se. Aquestes fileres són les que els donen el nom de processionària (per la semblança amb una processó religiosa). L'eruga capdavantera (femella) és la que escull quin és el lloc idoni per a l'enterrament. S'acostumen a soterrar en clars o a les vores dels boscos, cercant sòls ben il·luminats, per tal de rebre escalfor un cop enterrades (si la localitat és massa càlida, buscaran sòls ombrívols). Un cop enterrades, la processionària començarà la fase de crisàlide.

Crisàlide i imago:
Un cop enterrades fabriquen un capoll i entren en fase de pre-pupa (eruga envoltada de capoll), fins que muden i passen a crisàlide. La crisàlide té 3 estadis, i durant la segona fase algunes entren en diapausa, podent romandre enterrades d'1 a 3 anys esperant les condicions òptimes de temperatura per descloure's. Un cop finalitzada la fase de crisàlide, comença l'estadi d'imago, en aquest cas, de papallona nocturna. Les papallones adultes són característiques pel seu color grisós en les ales anteriors amb les nervacions i les vores de color negre. La regió frontal del cap presenta una protuberància còrnia, còncava, amb quatre quilles transversals. Les femelles d'aquesta espècie, d'entre 36 i 49 mm de llargada, són més grans que els mascles, d'entre 31 i 39 mm. El dimorfisme sexual també es pot apreciar en el fet que els mascles tenen una taca fosca en la regió anal, els pèls grisos que els recobreixen el tòrax i l'abundant pilositat de l'abdomen (les femelles hi tenen escates de color daurat). Les papallones ponen els ous en les fulles de pi, per tornar a començar el cicle.

Fase d'ou:
Els ous són cilíndrics, de color blanc-groguenc i s'agrupen en postes de 70 a 300, envoltant un parell d'acícules de pi, cedre o làrix. Els ous estan recoberts amb unes escates de color marronós, per protegir els ous d'atacs de depredadors, parasitoides, patògens o les inclemències del temps. Les postes poden fer fins a 5 cm de longitud, i estan fixes a les acícules mitjançant una secreció adhesiva que allibera la femella. Les femelles només poden fer una posta d'ous.

Danys:
Pot arribar a esdevenir una plaga molt comuna i estesa arreu, de caràcter cíclic i difícil d'eradicar. Les larves mengen les fulles i defoliant l'arbre, però aquesta plaga només és letal en alguns casos d'arbres molt joves.

La processionària té un ampli nombre de parasitoides, patògens i depredadors en tots els seus estadis del cicle vital, que ja exerceixen un control poblacional sobre aquesta plaga de forma natural.

Photos / Sounds

Square

What

Otala punctata

Observer

spliff

Date

October 5, 2013 12:43 PM CEST

Place

Torrelles de Llobregat (Google, OSM)

Description

El caragol cristià o caragol jueu (Otala punctata) o vinyala és una espècie de mol·lusc gasteròpode terrestre de la família Helicidae endèmica de la Mediterrània occidental, molt comú als Països Catalans.
L'Otala punctata habita l'est de la península Ibèrica, Illes Balears, sud de França, Còrsega i nord-oest d'Algèria. Ha estat introduïda a Sardenya i Malta,Estats Units, Argentina i Uruguai, i, recentment, a Xile.
És, amb el caragol bover (Helix aspersa), el caragol gran més freqüent als Països Catalans. La seva conquilla és gruixuda i sòlida, de diàmetre major (fins a 4 cm), més deprimida, amb l'espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares.
Otala punctata abunda als cultius de secà, mentre que el cargol bover prefereix zones més ombrívoles i humides, com els horts i vores de cursos de agua. Com la resta de pulmonats, és hermafrodita simultani.
Igual que Helix aspersa, es recol·lecta activament i és molt apreciat en gastronomia.

Photos / Sounds

Square

What

Chinese Wisteria Wisteria sinensis

Observer

molluria

Date

September 28, 2014 06:44 PM CEST

Place

41.2170..., 1.72047... (Google, OSM)

Photos / Sounds

Square

What

Mission Prickly-pear Opuntia ficus-indica

Observer

molluria

Date

September 28, 2014 03:27 PM CEST

Place

41.2170..., 1.72079... (Google, OSM)

Tags

Photos / Sounds

Square

What

Thyreus histrionicus Genus Thyreus

Observer

guisauco

Date

September 24, 2014 05:34 PM CEST

Place

02520, Chinchilla de Monte-Aragón, Castilla-La Mancha, ES (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Faisan

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 12, 2014 07:20 AM CEST

Place

41.3422..., 2.08273... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Martin pescador

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 12, 2014 07:30 AM CEST

Place

41.3425..., 2.08257... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Zarcero

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 09:25 AM CEST

Place

41.3425..., 2.08278... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Anade friso

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 08:06 AM CEST

Place

41.3425..., 2.08262... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Martin pescador

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 08:05 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08275... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Faisan

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:59 AM CEST

Place

41.3423..., 2.08269... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Garza real

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:48 AM CEST

Place

41.3469..., 2.08096... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Urraca Pica pica [inactive]

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:44 AM CEST

Place

41.3481..., 2.08378... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Focha comun

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:36 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08269... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Cormoran grande

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:35 AM CEST

Place

41.3425..., 2.08266... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Anade real

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:34 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08276... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Andarrios chico

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:30 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08272... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Polla de agua

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:30 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08277... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Garceta com?n

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 24, 2014 07:30 AM CEST

Place

41.3426..., 2.08258... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Garcilla bueyera

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 11:09 AM CEST

Place

41.3409..., 2.08709... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Vencejo real

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 11:08 AM CEST

Place

41.3409..., 2.08692... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Anade real

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 09:22 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08265... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Garza real

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:45 AM CEST

Place

41.3425..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Andarrios grande

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:45 AM CEST

Place

41.3425..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Andarrios chico

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:45 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Avetoro

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:45 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Martinete

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:44 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Urraca Pica pica [inactive]

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:44 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Anade friso

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:44 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Garceta comun

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:44 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08264... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Garza grande

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:44 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08257... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Polla de agua

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:44 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08269... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Martin pescador

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 19, 2014 08:43 AM CEST

Place

41.3424..., 2.08269... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Mirlo Turdus merula

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 14, 2014 04:51 PM CEST

Place

41.6169..., 2.10129... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Colirojo tiz?n

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 14, 2014 03:34 PM CEST

Place

41.6169..., 2.10159... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Estornino comun

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 14, 2014 11:09 AM CEST

Place

41.3043..., 2.05992... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Garcilla bueyera

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 14, 2014 11:08 AM CEST

Place

41.3085..., 2.06416... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Alcot?n

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 12, 2014 12:42 PM CEST

Place

41.4423..., 2.12965... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Arrendajo

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 12, 2014 12:20 PM CEST

Place

41.4421..., 2.12967... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Abejero

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 12, 2014 12:13 PM CEST

Place

41.4422..., 2.12967... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Aguilucho lagunero

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 12, 2014 12:12 PM CEST

Place

41.4422..., 2.12974... (Google, OSM)

Photos / Sounds

No photos or sounds

What

Lavandera blanca Motacilla alba

Observer

juancarlosfajardojuan

Date

September 12, 2014 11:18 AM CEST

Place

41.3412..., 2.08510... (Google, OSM)