Great Crested Newt

Triturus cristatus

Identification 3

Males have jagged dorsal fin interupted near pelvis. Females can have bright dorsal line. Large newts (Triturus sp.) are indistinguishable in our environment based on morphology. Geneticaly speaking carnifex lives in NP Podyjí only. Surrounded by a hybrid zone with other Triturus species.

Ecology & Behaviour 3

Lowlands preferably exposed water bodies, typically in old abandoned quarries, ponds. Typically they are siting on bottom of the pond basking throughout the spring and summer months.

Identifikace (CZ) 3

Čolci velcí vykazují jasně žluté břicho s černými skvrnami, které končí u krku kde přechází v černou barvu doplněnou bílími tečkami, které se nachází i na spodní čelisti. Samci mají v období páření (jaro-začátek léta) přítomný tzv. svatební šat. Samice má oproti tomu, tělo hladké někdy doplněné žlutou čarou od hlavy k ocasu. Když jsme u ocasu. Na něm si lze povšimnout perleti, která také poukazuje na jednoho z našich velkých čolků. Naši velcí čolci nejsou rozeznatelní morfologicky a lze je do jednotlivých druhů řadit pouze na základě genetické analýzy. Případně vědět přesně o rozšíření jednotlivých druhů.

Sources and Credits

  1. (c) Martin Vohralík, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Martin Vohralík
  2. (c) Jakob Fahr, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Jakob Fahr
  3. (c) Martin Vohralík, some rights reserved (CC BY-SA)

More Info

iNat Map