Базові рекомендації фотографування молюсків для iNat

Деякі види молюсків можна легко впізнати за фото з майже будь-якого ракурсу, але в більшості випадків потрібно бачити молюска з кількох сторін чи лише з якогось певного специфічного ракурсу. Тому завжди варто зробити більше одного фото у спостереженні, навіть якщо з лише трохи відмінних ракурсів, що принаймні дозволить краще оцінити форму мушлі чи тіла молюска.

Якщо Ви знайшли равлика з відносно пласкою чи низькою овальною мушлею, то зробивши фото, варто хоча б перевернути тварину та сфотографувати мушлю й з протилежного боку теж. Краще також зробити й третє фото "збоку", при цьому бажано щоб відкривався чіткий вид всередину вустя мушлі (отвору, куди молюск втягується). Простий приклад iNat спостереження.

Якщо знайдений равлик має відносно високу «видовжену» мушлю, то найважливіше зняти його так, щоб він був повернутий вустям (отвором) мушлі до камери і щоб вісь мушлі була паралельною до лінзи об’єктива, тобто щоб мушля виглядала максимально випрямлено, а не була нахилена під кутом. Якщо це живий равлик, який при цьому не сховався в мушлю, то варто його трохи обережно підштовхнути, щоб він втягнувся всередину та було видно хоча б внутрішні краї вустя, де у багатьох видів є характерні структури («зуби»). Простий приклад iNat спостереження. У складніших випадках, наприклад, з видами родини Clausiliidae, може бути потрібен гарний огляд внутрішньої частини вустя, наприклад так.

Якщо знайшли слимака, у якого немає мушлі, то важливо зняти тварину з правого (!) боку, щоб було добре видно розташування дихального отвору в правій передній частині тіла. Також дуже бажано, щоб на фото було чітко видно всю спину тварини. Не зайвим може бути додатково перевернути тварину і зняти знизу. Простий приклад iNat спостереження.

Якщо знайдений молюск двостулковий, то потрібно зробити три фото. Поклавши на відносно рівну поверхню (наприклад, на долоню) зняти рівно «зверху», перевернути і зняти «знизу», а потім рівно «збоку» зі сторони замка (який скріплює дві стулки). Якщо це порожні стулки, то варто зробити кілька детальніших фото замка зсередини. Простий приклад iNat спостереження.

В усіх випадках краще, якщо на фото буде щось для масштабу, що дозволить точно оцінити розмір тварини. Наприклад, лінійка.

У багатьох сучасних смартфонах є окрема макрокамера, яку однак може «не бачити» додаток iNat. Тому якщо Вам трапився відносно дрібний молюск, то варто зробивши фото основною камерою, переключитися на базовий додаток смартфону для камери, перейти в макрорежим та зробити кілька додаткових фото й окремо додати їх до спостереження. При цьому майже в усіх випадках роблячи макрофото смартфоном, найкраще використовувати режим постійної підсвітки. Це звісно актуально і щодо всіх інших дрібних організмів.

Шукаючи наземних молюсків, варто звернути увагу на вологу мертву деревину, що лежить на землі, навіть на вологі викинуті дошки. Перевернувши колоду чи інший шматок дерева, на зворотному боці часто можна знайти слимаків і дрібних равликів. Багато молюсків живе у листяній підстилці та в дернині, де часто можна знайти значне різноманіття дуже дрібних равликів (від 1 мм), якщо просто нахилитися чи присісти й уважно пошукати. Такі види досить рідко потрапляють на iNat, мабуть тому що їх важко побачити стоячи чи трохи присівши. Але якщо нахилитися низько, чи краще прилігти (наприклад, підстеливши каремат), у біотопах де накопичуються дрібні рослинні залишки, можна знайти чимало видів, які цілком визначаються за нормальними макрофото. Найбільше таких дрібних видів в широколистяних лісах, але чимало й в багатьох інших біотопах. Наприклад, дрібних равликів роду Vallonia, дернівок (а також і деяких інших молюсків), легко знайти майже будь-де: у садах, парках, будь-яких листяних чи мішаних лісах, в природних степах, на луках тощо (але переважно не на відкритій землі, не на полях і городах, не на дуже піщаному ґрунті та не в соснових лісах). Простий приклад iNat спостереження в домашньому саді і ще один звідти ж.

Posted on May 4, 2023 07:48 PM by igor117 igor117

Comments

Дякую, дуже корисна стаття. Скажіть, ви пишете що дрібних равликів можна знайти у листяний підстілці, а якщо зимою, чи восени, де їх краще шукати, у тих самих місцях, чи вони на зиму кудись ховаються?

Posted by deniszp 7 months ago

@deniszp Дрібні молюски весь рік живуть у підстилці, можна знайти і взимку під снігом у тих самих місцях. Деякі види закопуються у верхні шари землі, але переважно не дрібні.

Posted by igor117 7 months ago

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments