Рибець! 161й вид! (Vimba vimba/Vimba vimba carinata)

Завдяки учаснику @p_h_r_o_g_g_o, ми маємо перше спостереження звичайного рибця на території Укріїни на цьому сайті.

Риба ця досить рідкісна та ареал ії проживання щороку зменшується, проте не належить до червоної книги, навідміну від Vimba vimba tenella - Малого рибця, що прийнятий в нас як окремий вид та признаний за Червоною книгою як зниклий (мешкав у Криму та зараз невелика популяція відома у р. Кубань та у Турції).

Взагалі з рибцями у нас не все ясно. Малий рибець, якого ми вже згадали, зараз научною спільнотою прийнятий як невалідний вид (проте я особисто не знайшов на підставі чого). Проте на цьому сайті він існує як окремий вид. Так само тут існує і Vimba persa - Кайспіський рибець, чия валідність також під питанням, та Ейшемеєр, на основі чого каталога риб INaturalist і праціє, вважае його валідним.
Далі складніше. Є досить оспорюваний таксон - Vimba vimba carinata, він же Черноморський малий рибець, що мешкає у річках, що впадають у Чорне та Азовьке моря, тобто судячи з цього, він є основним видом рибця на території України.
Але ми можемо зазирнути і ще глибще.
Федір Данилович Велихатько - відомий зоолог, фахівець в галузях орнітології та іхтіології, в 50-ті роки 20 сторіччя описав 2 варианти (групи) рибця - Дніпровський рибець (V. vimba vimba natio borysthenica) та Рибець-головань (V. vimba vimba natio bergi). Тобто щось накшталт під-підвиду. Валідність цих двох має ще більше питань аніж всі попередні, проте GBIF признаэ один з них як оспарюваний (інші, що я перелічив, вважає за синоніми).

І що ж ми маємо наприкінці? А нас точно є рибець!) А можнливо і декілька його видів чи підвидів чи під-під... З цим ми ще не розібралися, з під-підвидами навіть у західній Європі не розібралися і не розібралися чи взагалі вартує їх виділяти окремо. Зараз взагалі іде цікава тенденція, що усі подібні, раніше сумнівні види, стаюсь валідними завдяки генетичному аналізу та зріванянням з іншими видами. І саме генетичний аналіз та пергляд усіх віжомих груп цих рибин колись допоможе нам розьяснити цю ситуацію. Коли це буде, невідомо, боюсь, що не скоро, та буду вірити у найкраще!

Ще раз хочу подякувати @p_h_r_o_g_g_o за таке цінне спостереження цього та інших, не менш цікавих видів!
Ось саме спостережння: https://www.inaturalist.org/observations/209042408

Posted on April 25, 2024 03:02 PM by yurij_ivancea yurij_ivancea

Comments

No comments yet.

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments