РЕКОМЕНДАЦІЇ: 💡ЯК ШУКАТИ І ФОТОГРАФУВАТИ ПРИРОДУ В ОСЕЛЯХ та ПОБЛИЗУ НИХ

Вже завтра розпочнеться всесвітній біобліц. Але зараз в нашій країні діють обмеження на відвідування деяких місцевостей, та й повітряні тривоги корегують наші плани. Тому у цьому дописі ви знайдете кілька порад щодо спостережень організмів, що мешкають в оселях людини та поблизу них!

Спробуйте придивитися до природи навколо себе. АЛЕ - йдеться НЕ про домашніх тварин та НЕ про культивовані види рослин.

🔸 ЛЮДСЬКІ ОСЕЛІ 🕸
Таргани, молі, мухи й комарі, павуки й жуки, багатоніжки, різноманітні мешканці квіткових горщиків та шпарин - перелік організмів, що співіснують з нами у будівлях, є довгим! Понад 93 види членистоногих можуть проживати в людських оселях. Більшість із них не є шкідниками і є абсолютно безпечними для людини. А скільки таких істот ви зможете знайти в себе вдома? Перевірте це з допомогою iNaturalist! Додайте відповідну інформацію до нотатків спостереження і включіть його до спеціального проєкту "Never Home Alone (https://www.inaturalist.org/projects/never-home-alone-the-wild-life-of-homes)".

🔸 ПОДВІР'Я 🐝
Перелік тварин, яких можна зустріти тут, є ще більшим. Найперспективніші місця - це годівнички для птахів, квітучі рослини (вони приваблюють комах), підстилка, стовбури і крони дерев (молюски, членистоногі), шпаринки та інші приховані місця (заселюються павуками, мокрицями, багатоніжками, молюсками, дощовими червами), яскраві ліхтарі (поряд з ними - комахи, що активні вночі) тощо...

🔸 МІСЬКІ ПАРКИ 🦆
Це невичерпне джерело натхнення та місце релаксації для айнатураліста. Правила ті самі - тримати очі відкритими й придивлятися до місць, які є перспективними для заселення тваринами. Пам'ятаємо про те, що багато комах пов'язані з певними видами рослин, тож є сенс систематично досліджувати різні види рослин. Окреме джерело цікавих спостережень - це водойми! Звертайте увагу на специфічну навколоводяну і водяну флору, черепашки молюсків, водоплавних птахів та усюдисущих комах та павуків.

🔸 БУР'ЯНИ ☘️
Наc цікавлять рослини, які ростуть навколо будинків і не є культивованими. Вам цікаво, який вид дикорослих рослин зустрічається найчастіше в Україні 🧐? ... Думаю, після аналізу даних City Nature Challenge ми зможемо це з'ясувати 😉!

Далі буде....
І чекаємо на перше спостереження :)

Posted on April 25, 2024 07:04 PM by odonataly odonataly

Comments

No comments yet.

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments