Оголошуємо змагання натуралістів у заповідній Конча-Заспі!

У грудні 2021 року виповниться 100 років з дня створення заповідника "Конча-Заспа", першого з усіх, створених в Україні. 1934 року він перестав існувати. Але в роки незалежності поновили його охоронний статус, створивши на місці колишнього заповідника заказник "Острів Жуків". Заказник знаходиться в заплаві Дніпра у Голосіївському районі Києва та займає площу понад 1000 га.

У зв'язку із цим ми оголошуємо змагання для столичних натуралістів та гостей Києва. Змагання полягає у фіксації зустрічей видів живих організмів всіх груп за допомогою мобільного додатку, або сайту iNaturalist https://www.inaturalist.org/. Для конкурсу створено спеціальний проєкт https://www.inaturalist.org/projects/koncha-zaspa-former-reserve що збиратиме фотографії об'єктів рослинного і тваринного світу в межах колишнього заповідника "Конча-Заспа" (сучасного заказника "Острів Жуків").

Правила участі у змаганні:

  1. Учасники мають бути зареєстровані на iNaturalist або мати встановлений додаток на смартфоні. Якщо ви досі не користувались iNaturalist - спеціально для Вас розроблена інструкція за авторством Олега Прилуцького та Дениса Давидова https://uncg.org.ua/inaturalist-instrument-piznannia-pryrody-u-tsyfrovu-dobu-dlia-kozhnoho/
  2. Необхідно приєднатись до проєкту "Koncha-Zaspa (former reserve)" (https://www.inaturalist.org/projects/koncha-zaspa-former-reserve), натиснувши кнопку "Приєднатися" ("Join") у заголовку проєкту).
  3. Учасники можуть завантажувати фото (як через мобільний додаток, так і через сайт), що зроблені в часових рамках з 1 березня по 30 листопада 2021 року включно. Можна завантажувати фото з цієї території за будь-які дати і це є корисною і важливою інформацією, але підбиваючи підсумки, ми будемо враховувати лише ті спостереження, які обмежені вказаними часовими рамками.
  4. Якість фотографій, їхня кількість, кількість спостережень кожного виду та художні якості знімків не мають значення, хоча кожен з цих параметрів має значення сам по собі, адже інформація тим краща, чим є якіснішою.
  5. Натомість для визначення переможців змагання, значення матиме лише кількість задокументованих видів кожного спостерігача серед усіх його спостережень, які потрапили у межі проєкту і отримали дослідницький статус (Research Grade), тобто були підтверджені щонайменше двома користувачами ресурсу iNaturalist.
    За результатами трьох фенологічних сезонів 2021 року - весни, літа та осені, після завершення змагань, будуть оголошені переможці - по 3 учасника за кожен сезон і три - за підсумками всіх трьох сезонів. По завершенні весни і літа будуть оголошені попередні результати, але вони будуть уточнюватись у грудні, адже частина завантажених фото можуть бути ідентифіковані не відразу.
    Переможцями стануть ті учасники, хто сфотографував найбільшу кількість видів живих організмів в межах території колишнього заповідника.
    УВАГА! Приналежність фотографій видів до проекту буде визначена автоматично, згідно меж проєкту (див. карту https://www.inaturalist.org/projects/koncha-zaspa-former-reserve). Завантажені фото автоматично будуть ідентифіковані як приналежні до проєкту і відповідно - змагання, згідно геолокації.

Нагородження. До сторічного ювілею колишнього заповідника, у 2021 буде видана трилогія про природу Конча-Заспи / Острова Жуків, що включить історичний нарис, матеріали за роки роботи заповідника (1921-1934) і видання про сучасний стан його природи. Презентація видань планується в кінці року. Наклад обмежений.
Обов'язковими власниками цієї трилогії стануть всі переможці змагання.
Крім того, можливим є оголошення спецномінацій, а також долучення партнерів із особливими призами переможцям.

Разом з тим, будемо вдячні за використання iNaturalist не лише під час цих змагань. Документувати поширення видів у повсякденному житті - важлива справа як для науки, так і для вашої допитливості.

Громадська організація "Українська природоохоронна група"
https://www.uncg.org.ua/

Posted on February 24, 2021 11:09 PM by vasyliuk1 vasyliuk1

Comments

No comments yet.

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments