501.Dutch Caribbean Symposium on Nature-Based Solutions in Ecosystem Restoration DCNA-symposium 2023– Online attendance

Dutch Caribbean Symposium on Nature-Based Solutions in Ecosystem Restoration

Het symposium – gepland voor 10 november van 13.30 tot 17.00 AST op Aruba – biedt een uniek platform voor de uitwisseling van kennis en ervaringen bij het integreren van innovatieve oplossingen om de diverse ecosystemen van de Nederlandse Cariben te behouden en te verbeteren. Op het symposium zullen verschillende eregasten aanwezig zijn, waaronder Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de DCNA.

Nature-Based Solutions
De Nederlands Caribische eilanden hebben verbluffend mooie ecosystemen die een aantal belangrijke voordelen opleveren. Naast hun economische en recreatieve belang zijn deze gebieden ook van vitaal belang voor het behoud van de biodiversiteit en voor het bouwen van gezonde en veerkrachtige ruimtes. Helaas worden deze unieke omgevingen geconfronteerd met ecologische kwetsbaarheden als gevolg van de constante dreiging van menselijke activiteiten en een veranderend klimaat. Het implementeren van Nature-Based Solutions (NBS) is cruciaal om deze delicate evenwichten te beschermen en ervoor te zorgen dat deze gebieden er nog generaties lang zijn. Nature-Based Solutions vertegenwoordigt een baanbrekende aanpak die gebruik maakt van de kracht van de natuur om urgente milieu-uitdagingen aan te pakken. Op het gebied van ecosysteemherstel bieden deze oplossingen een baken van hoop door menselijke vindingrijkheid te combineren met de veerkracht van de natuurlijke wereld.
https://dcnanature.org/events/
https://dcnanature.org/dcna-symposium-2nline-attendance/
https://dcnanature.org/dcna-symposium/
https://www.arubanationalpark.org/main/fpna-charter-and-purpose/
Tijdens het symposium presenteren vijf zeer gewaardeerde sprekers over het onderwerp Nature-Based Solutions. Ook zullen directeuren van meerdere Nederlands-Caribische organisaties voor park- en natuurbeheer samenkomen op het podium om hun activiteiten te presenteren en te bespreken over de implementatie van NBS voor ecosysteemherstel en -behoud. Het volledige programma is te vinden op de evenementenpagina van het symposium.

Het symposium belooft een mijlpaal te worden in het bevorderen van de dialoog over Nature-Based Solutions voor ecosysteemherstel en -behoud in de Nederlandse Cariben. Door kennis- en ervaringsuitwisseling en samenwerking te bevorderen, wil het bijdragen aan een groenere, veerkrachtigere toekomst voor de regio.

Deelname aan het symposium
Het symposium vindt plaats aan de Universiteit van Aruba, met ongeveer honderd genodigden die persoonlijk aanwezig zijn. Gasten vertegenwoordigen belanghebbenden in het veld, waaronder lokale mensen en ngo's, overheidsfunctionarissen, studenten en lokale organisaties. Daarnaast zullen bij dit evenement verschillende eregasten aanwezig zijn, waaronder Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de DCNA. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix zal het symposium bezoeken als onderdeel van haar driedaagse bezoek aan Curaçao en Aruba.

Het symposium zal ook online toegankelijk zijn voor het grote publiek. DCNA verwelkomt alle mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp om deel te nemen. Zorg ervoor dat u uw aanwezigheid registreert.

Sponsoren
https://dcnanature.org/events/
https://dcnanature.org/dcna-symposium-2nline-attendance/
https://dcnanature.org/dcna-symposium/
Nature-Based Solutions are innovative approaches that harness the power of nature to address pressing environmental challenges. In the context of ecosystem restoration, these solutions offer a beacon of hope, marrying human ingenuity with the resilience of the natural world.

Ecosystems on the Dutch Caribbean islands are breathtakingly beautiful and provide important services. But they also face unique ecological vulnerabilities. The delicate balance of these small islands is under constant threat from human activities and a changing climate. Using Nature-Based Solutions is essential in safeguarding these ecosystems for generations to come.

To incorporate these Nature-Based Solutions on the Dutch Caribbean Islands, it is important to tailor them to local contexts. Also, the journey towards successful implementation of Nature-Based Solutions is a collaborative one. It requires a well-coordinated effort from diverse stakeholders. To realize the full potential of these solutions, knowledge exchange and cooperation between these stakeholders are imperative.

This is why we are thrilled to announce that on November 10th (13.30 – 17.00 AST) the DCNA, together with Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA), organizes a symposium on Nature-Based Solutions in ecosystem restoration on the Dutch Caribbean islands. With this event, we aim to facilitate profound knowledge and experience exchange, fostering insights into the effective incorporation of Nature-Based Solutions in Dutch Caribbean projects meant for ecosystem conservation and restoration. Through this event, we also intend to accumulate input for the DCNA’s upcoming ‘Conservation and Restoration of Key Habitats’-Program and make the interface between practitioners and policy writers tangible.

Let’s come together to explore, learn, and collaborate towards a greener, more resilient future for the Dutch Caribbean Islands.
https://www.arubanationalpark.org/main/fpna-charter-and-purpose/


  • Lezing maart 2023 Maarten Loonen: de gevolgen van klimaatverandering op Spitsbergen
    Laat je meenemen naar Spitsbergen en luister naar de verhalen van poolonderzoeker Maarten Loonen. Hij vertelt hoe het noordpoolgebied in rap tempo verandert door de opwarming van de Aarde en welke gevolgen dat kan hebben voor onze eigen leefomgeving. En wat kun je doen om die gevolgen te beperken?

    Maarten Loonen is poolonderzoeker. Al meer dan 25 jaar bivakkeert hij in het broedseizoen op Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving. De polen zijn voor onderzoekers unieke gebieden. Temperatuurstijgingen en de gevolgen daarvan voor mens, dier en plant zijn hier volop zichtbaar. Loonen en andere Groningse wetenschappers bestuderen op Spitsbergen walvisvaart, mijnbouw, toerisme, ecosystemen en de gevolgen van klimaatverandering. (Bron: rug.nl)


  • Poolonderzoeker Maarten Loonen gaf, een inspirerende en emotionele lezing. Hij vertelde over zijn expedities naar de snelst opwarmende plek op aarde: Spitsbergen. Elk jaar keert Maarten terug naar het Nederlandse onderzoekscentrum in het noordpoolgebied. We kregen indrukwekkende en confronterende data, video’s en foto’s te zien. Over klimaatverandering, het gebied, de dieren en het onderzoek. Hij deelde wat wij allemaal zelf kunnen doen: bewust naar de stembus gaan en zoveel mogelijk duurzame keuzes maken in het dagelijks leven. Naast deze kijktip (NOS op 3 ging met hem mee op expeditie), is de lezing zelf hier terug te kijken. https://www.youtube.com/watch?v=EbS_EUR8bJU

    https://www.natuurpunt.be/sites/default/files/documents/publication/natuur.focus_2009-3_vermesting_en_soortenrijkdom_in_heischrale_graslanden.pdf
    lders in deze Twirre is een bespreking van de zoogdierenatlas opgenomen. De werkatlas is niet meer verkrijgbaar, maar wel als pdf te downloaden via d
    https://natuurtijdschriften.nl/pub/555611/TWR2007018003003.pdf

    https://www.zoogdiervereniging.nl/sites/default/files/imce/nieuwesite/0verigen/downloads/Jos%20Teeuwisse%20Zoogdieratlas.pdf

    https://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/Natuur%201

    https://8b0944dde3.clvaw-cdnwnd.com/84ad416729778767b294b7a330360efb/200004062-ae893af828/LIM833-1_dieet.pdf

    https://www.clo.nl/indicatoren/nl157106-trend-van-zoogdieren

    https://www.vliz.be/imisdocs/publications/300781.pdf

    https://www.batweter.nl/attachments/article/4/2012_Haarsma_De%20meervleermuis%20in%20Nederland.pdf

    https://www.zoogdiervereniging.nl/sites/default/files/publications/Zoogdier_Jaargang_27_2_2016_ZOMER.pdf


  • Mardik Leopold
    https://twitter.com/ToekomstNatuur
    https://podcasters.spotify.com/pod/show/toekomst-voor-natuur
    https://www.nporadio1.nl/zoeken/mardik%20leoplold
    https://www.nporadio1.nl/fragmenten/null/90670e8a-ba78-405c-b5c7-4a91c3b286e4/2022-06-30-grootste-vogelgriep-seizoens-epidemie-ooit-in-europa e huidige uitbraak van vogelgriep is de grootste seizoens-epidemie ooit in Europa, zegt de Europese Voedsel- en Warenauthoriteit EFSA zojuist. Naast de pluimveesector worden ook wilde vogels hard getroffen: de autoriteit telde ruim tweeduizend-zevenhonderd (2700) uitbraken bij wilde vogels. Wat gebeurt er in Nederland om de schade te beperken? Mardik Leopold, zeebioloo

  • https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/onderzoek-naar-de-bootmeeuwg en stern-onderzoeker van Wageningen Marine Research vertelt erover in Nieuws en co. Meeuwen die worden geringd worden nauwelijks gevolgd in hun verdere leven. Hun ringen zijn vreselijk moeilijk weer af te lezen zo midden in een duizendkoppige broedkolonie of zwevend boven je hoofd op het strand. Maar mariene bioloog Mardik Leopold heeft hier iets op verzonnen sinds hij voor werk twee keer per dag de boot tussen Texel en Den Helder neemt.

  • https://www.nporadio1.nl/fragmenten/null/45a69cf1-0b35-4dca-9d72-071c4194d7ac/2019-07-07-zomerportret-katja-philippart-en-mardik-leopold
    Zij verdiept zich al een half leven schelpdieren, hij is verslingerd aan wadvogels en zeezoogdieren... Deze zomer portretteren we verschillende groene types, waaronder ook enkele 'stellen'. Katja Philippart en Mardik Leopold bijten het spits af.

  • https://www.nporadio1.nl/fragmenten/in-de-kantine/5259c888-6f2a-4833-8a8a-423378ed4074/2023-10-29-grutto-documentaire-is-een-pleidooi-voor-natuurbehoud
    https://www.atlasleefomgeving.nl/nieuws/maak-reis-door-12000-jaar-landschapsgeschiedenis
    https://www.atlasleefomgeving.nl/thema/eropuit/kaarten
    https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/bronnen-en-kaarten/overzicht/paleografische-kaarten

  • Deze podcast hoort bij het burgerwetenschapsproject FlowerPower De Tuin van HOGENT in samenwerking met Mijn Tuinlab, Knack en De Helix. We experimenteren met 500 burgers met bloemenweides in gazons. We graven dieper in de wetenschappelijke kant van het verhaal en interviewen wetenschappers en ervaringsdeskundigen over de aanleg en het beheer van een bloemenweide. Tuinen beslaan namelijk een groter deel van het Vlaamse grondgebied (8%) dan beheerde natuurgebieden (6,5%) en bieden daarom een belangrijk strategisch natuurpotentieel. In natuurvriendelijk aangelegde en beheerde tuinen kan immers een opmerkelijke hoeveelheid biodiversiteit aanwezig zijn. Veel Vlamingen kiezen in de tuin echter voor een kortgeschoren, weinig biodivers gazon. Bloemrijke graslanden zijn interessant voor insecten en kwamen ooit talrijk voor in het Vlaamse landschap. Maar klopt het dat minder maaien zorgt voor een hogere biodiversiteit en een klimaatvriendelijke tuin? Hoe komt het dat door mijn gras te laten groeien ik wel of niet de gewenste bloemen krijg in mijn tuin? Wat kan ik doen om toch een divers bloemrijk graslandje en daardoor meer leven in mijn tuin te krijgen? Met welk beheer kan ik als tuinier een steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en van het klimaat?

    https://open.spotify.com/show/4LsATHvGfa5K1d9VAFQOpj


  • https://onsamsterdam.nl/vischwijven-voeren-de-boventoon
    Amsterdamse welvaart was gebouwd op haringgraten
    Eeuwenlang was het water de belangrijkste bestaansbron van de Amsterdammers. Voor landbouw was het waterrijke achterland nauwelijks bruikbaar, maar voor de visserij des te meer. Zowel de binnenvisserij als de kust- (en later zee)visserij kwamen in Holland al vroeg tot bloei. Vooral de haring die in de Noordzee in overvloed aanwezig was, bleek een lucratief visje. Toen in de 14de eeuw eenmaal uitgevonden was dat haring door het ‘kaken’ (ontdoen van ingewanden) en inzouten verduurzaamd en dus geëxporteerd kon worden, nam de haringvisserij een hoge vlucht.
    Amsterdam had in die haringvisserij zelf geen aandeel. Wel speelden Amsterdamse haringpakkers, kuipers en handelaren een cruciale rol bij het verzendklaar maken en transporteren van de vis. Haring werd één van de belangrijkste exportproducten naar het Oostzeegebied en Amsterdam groeide uit tot belangrijkste stad van de Oost-Westhandel. Volgens een oud spreekwoord was de welvaart van Amsterdam gebouwd op ‘haringgraten’. Het grote belang van haring voor de stedelijke economie blijkt ook uit de sociale positie van viskopers. Zij behoorden tot de invloedrijkste en meest welgestelde poorters. Stedelijke bestuurders kwamen vaak uit hun gelederen.
    Ook in de 17de eeuw betekende ‘vis’ in de eerste plaats ‘haring’. Door de overvloed was deze vis – vooral in zijn gerookte gedaante (‘bokking’) – belangrijk in het voedingspatroon van de vroegmoderne Amsterdammer. Maar naast haring waren er nog talloze andere soorten te koop, zoals schelvis, kabeljauw, wijting, zwaardvis, tonijn, elft, zalm, val, baars, post, snoek, blei, voorn, grondeling, brasem, karper, zeelt, bliek, rog, steur, heilbot en tong. Op het bord van rijke Amsterdammers verschenen vooral pieterman, flint, baars en brasem. Armere stadgenoten aten behalve haring ook stokvis, kleine schol en goedkope zoetwatervissen zoals paling, pricken (kleine paling), past en penne. Erg veel zoetwatervis werd er overigens na het midden van de 17de eeuw niet meer aangevoerd: veel van de binnenwateren waren inmiddels drooggelegd of overbevist.
  • https://www.atlasleefomgeving.nl/nieuws/maak-reis-door-12000-jaar-landschapsgeschiedenis
    https://www.atlasleefomgeving.nl/thema/eropuit/kaarten
    https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/bronnen-en-kaarten/overzicht/paleografische-kaarten
    https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/bronnen-en-kaarten/documenten/publicaties/2019/01/01/paleogeografische-kaarten-pdf


  • Deze podcast hoort bij het burgerwetenschapsproject FlowerPower De Tuin van HOGENT in samenwerking met Mijn Tuinlab, Knack en De Helix. We experimenteren met 500 burgers met bloemenweides in gazons. We graven dieper in de wetenschappelijke kant van het verhaal en interviewen wetenschappers en ervaringsdeskundigen over de aanleg en het beheer van een bloemenweide. Tuinen beslaan namelijk een groter deel van het Vlaamse grondgebied (8%) dan beheerde natuurgebieden (6,5%) en bieden daarom een belangrijk strategisch natuurpotentieel. In natuurvriendelijk aangelegde en beheerde tuinen kan immers een opmerkelijke hoeveelheid biodiversiteit aanwezig zijn. Veel Vlamingen kiezen in de tuin echter voor een kortgeschoren, weinig biodivers gazon. Bloemrijke graslanden zijn interessant voor insecten en kwamen ooit talrijk voor in het Vlaamse landschap. Maar klopt het dat minder maaien zorgt voor een hogere biodiversiteit en een klimaatvriendelijke tuin? Hoe komt het dat door mijn gras te laten groeien ik wel of niet de gewenste bloemen krijg in mijn tuin? Wat kan ik doen om toch een divers bloemrijk graslandje en daardoor meer leven in mijn tuin te krijgen? Met welk beheer kan ik als tuinier een steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en van het klimaat?

    https://open.spotify.com/show/4LsATHvGfa5K1d9VAFQOpj


  • Oekraïne, zo betoogde Poetin, is eigenlijk Russisch. En dat is het altijd al geweest. Dat Poetin zijn oorlog goedpraat door naar het verleden te wijzen, is niet uniek. De Turkse president Erdogan en China’s secretaris-generaal Xi Jinping verwijzen ook naar een glorieus verleden om hun regime en hun plannen te legitimeren. Maar waar de geschiedenis het wapen van de machthebber is, kan het ook een wapen van verzet worden. Kom luisteren naar historicus Ivo van de Wijdeven en neerlandicus Lotte Jensen over de verhalen dat we vertellen over ons verleden, maar die eigenlijk gaan over ons heden.

    23|01|09 Geschiedenis als wapen | Lezing door historicus Ivo van de Wijdeven en neerlandicus Lotte Jensen | Maandag 9 januari 2023 | 20.00 - 21.30 uur | LUX, Nijmegen
    Lees het verslag: https://www.ru.nl/radboudreflects/terugblik/terugblik-2023/
    Of beluister de podcast:
    Like deze video, abonneer je op dit kanaal en mis niks.
    Bekijk ook de agenda voor nog meer verdiepende lezingen:https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/
    Wil je geen enkele verdiepende lezing missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: https://www.ru.nl/radboudreflects/nieuwsbrief/aanmelden-mailnieuwsbrief-radboud-reflects/


  • Interview Ivo van de Wijdeven - 'De macht van het verleden'

    Poetin grijpt maar weer eens naar #demachtvanhetverleden. Laat ik daar dan nog even dit stukje #geschiedenis van 'grensland' Oekraïne bij #OVT op NPO Radio 1 tegenover zetten (ook op herhaling): https://lnkd.in/eXEJ-6ZX


  • LEZING IVO VAN DE WIJDEVEN "DE NIEUWE RAFELRAND VAN EUROPA"
    Op 11 december 2019 heeft historicus en politiek analist Ivo vd Wijdeven een lezing gegeven over de Brexit en Trump. Inmiddels is de Brexit een feit, Trump vertrokken en is Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten.

    Bij zijn aantreden sprak Biden warme woorden over de trans-Atlantische band en beloofde die zelfs aan te halen. Maar wie naar het Amerikaanse vertrek uit Afghanistan en de gang van zaken rond het AUKUS-partnerschap kijkt, moet constateren dat het in de praktijk is nog steeds 'America First' is. Toch is dat niet heel verrassend.

    Aan de hand van zijn boek De nieuwe rafelrand van Europa zal Ivo van de Wijdeven laten zien dat de tijd dat we op de Amerikanen konden rekenen als bevrijders en beschermers een uitzondering is geweest in de Amerikaanse geschiedenis en welke lessen Europa daaruit moet trekken.

    Ivo van de Wijdeven is historicus en werkzaam als politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast biedt hij in zijn boeken en artikelen iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bij de actualiteit. Bekende namen die daarbij horen zijn bijvoorbeeld Poetin, Johnson, Orbán en Erdogan.

    De lezing is op 24 november 19.30 uur in de Ontmoeting aan de Tulpstraat.


  • flevering van de Historische BoekenCast schuift Martin Bossenbroek aan om over zijn boek 'De Zanzibardriehoek' te vertellen. Ook bespreken Jos Palm en zijn gasten de boeken 'Denkdwang' van Pim van Gool en 'Brand in New York' van Jill Lepore. http://ow.ly/KC1F50NyxiH https://www.historischnieuwsblad.nl/boekencast/
    In zijn nieuwe boek ‘de Zanzibardriehoek’ schrijft Martin Bossenbroek niet over de trans-Atlantische slavenhandel. Maar over die ándere slavenhandel: de Oost-Afrikaanse. Welke rol speelde het Westen hierin? Straks in #buitenhof. 1 https://www.vpro.nl/buitenhof/lees/in-de-uitzending/2023/16-april.html De transatlantische slavernij is een gruwelijke episode uit onze geschiedenis, alleen het is nog niet alles', vertelt historicus Martin Bossenbroek. ‘De slavernijgeschiedenis van Afrika is nog veel triester dan alleen dat.’ Daarover gaat zijn nieuwe boek de Zanzibardriehoek: ‘Die aantallen zijn nog veel groter geweest, die 25 miljoen zijn alleen de slachtoffers. Daar komen ook nog dierbaren bij. En die mensen zijn weggerukt uiot een samenleving. Die daardoor ontwricht zijn geraakt.’ Maar het is niet enkel verleden tijd: ‘Er is nog steeds verkapte slavernij in Afrika. Dat zie je op tal van plekken. Er wordt gesproken van 7 miljoen Afrikanen die in een vorm van slavernij leven.’ Zo werkt het verhaal van slavernij nog steeds door: ‘De Wagner-groep duikt steeds vaker op in Afrika, China rukt op om zich meester te maken van de grondstoffen daar. Dus Afrika wordt nog steeds als wingewest gebruikt.’

    https://www.vpro.nl/buitenhof/lees/in-de-uitzending/2023/26-maart#11115c9c-7410-4dfe-a104-9eeb056a3eed
    http://https//www.vpro.nl/programmas/sahara/kijk/afleveringen/sahara-aflevering-1-het-geheim-van-mauritanie.html

  • https://www.dehondsrug.nl/artikelen/
  • Posted on October 28, 2023 12:37 PM by ahospers ahospers

    Comments

    No comments yet.

    Add a Comment

    Sign In or Sign Up to add comments