Tens un jardí a Cap de Creus?

opuntia-linguiformis-invasor

 

A través de l’acció C3, a LIFE medCLIFFS tenim previst realitzar el control i/o eradicació d’espècies de plantes invasores (especialment Carpobrotus sp., Gazania rigens i Opuntia sp.) en diverses zones demostratives de penya-segats de les zones litorals a Cap de Creus: S’Arenella, a Port de la Selva; Portlligat-S’Alqueria i Calders-Es Pianc, a Cadaqués; i Calitjàs-Pelosa, a Roses.

Les tasques d’eliminació d’invasores en els penya-segats d’aquestes àrees tenen com a objectiu millorar la conservació de certes espècies de flora autòctona, algunes d’elles amenaçades com ara les ensopegueres (Limonium sp.).

Imprescindible: eliminar la flora exòtica invasora dels jardins litorals

Per tal que l’eliminació de flora exòtica invasora sigui realment efectiva en els penya-segats, zones de molt difícil accés, és imprescindible actuar també en els jardins més propers als penya-segats. Les plantes exòtiques invasores que creixen en alguns d’aquests jardins són un focus continuat de propàgul (llavors, esqueixos) d’aquestes espècies cap als penya-segats, on és molt complicat i costós poder eliminar-les. Per tant, si no s’eliminen dels jardins continuaran afectant negativament als penya-segats i als endemismes de flora amenaçats.

Per això, fem una crida a tots els propietaris de jardins propers als penya-segats de les àrees de S’Arenella a Port de la Selva, de Portlligat-S’Alqueria i Calders-Es Pianc a Cadaqués i de Calitjàs-Pelosa a Roses, per a que col·laborin amb el projecte LIFE medCLIFFS i aconseguim minimitzar el greu impacte negatiu de les plantes invasores en la flora autòctona que creix en els penya-segats.

Com col·laborar


Reunió amb propietaris de Guillola per a explicar com potenciar els hàbitats naturals i eliminar la flora exòtica invasora plantada en jardins.


Per a participar-hi hi ha dues opcions: o bé autoritzant al personal del projecte a eliminar les invasores del jardí, o bé eliminar per compte propi les invasores del jardí, sempre seguint les indicacions tècniques del personal del projecte. Per exemple, el passat 21 de juliol el personal del Parc Natural de Cap de Creus va fer una reunió amb propietaris de finques de Guillola per parlar de potenciar la pineda mediterrània i eliminar les espècies exòtiques plantades.

Per ara, comptem amb el suport de 27 propietaris de jardins, a qui agraïm enormement la seva col·laboració. Però per garantir una continuïtat espacial de les actuacions d’eliminació d’invasores, ens caldria actuar en uns 70 jardins litorals.

Així que ja ho saps! Si tens un jardí arran dels penya-segats de les zones demostratives LIFE medCLIFFS, escriu-nos!

Posa’t en contacte amb nosaltres a través de l’email info.lifemedcliffs@ibb.csic.es per a poder conèixer tots els detalls.

I si no tens jardí però ens vols donar un cop de mà, fes córrer la veu!

Moltes gràcies

GAUDIR D’UN LITORAL LLIURE DE PLANTES INVASORES TAMBÉ ÉS COSA TEVA.

Posted on August 7, 2023 06:34 PM by nnualart nnualart

Comments

No comments yet.

Add a Comment

Sign In or Sign Up to add comments