86.87 Warmtepomp: Monoblock of Split?

https://blog.nefit-bosch.nl/monoblock-of-split/

Lucht/water-warmtepompen zijn er in zowel Monoblock-, als Split-uitvoering. Wat zijn de verschillen?
Grofweg kun je zeggen dat de split-uitvoering een erfenis is van de airconditioning. De monoblocks zijn een doorontwikkeling vanuit warmtepomptechniek. Bij een monoblock zit de condensor in de buitenunit. Dit betekent dat de leidingen die van buiten naar binnen gaan gevuld zijn met water. Bij een split-uitvoering zijn deze gevuld met koudemiddel. Split-units zijn compacter en goedkoper, maar de monoblock heeft weer een beter rendement. Zowel de hybride als all-electric warmtepompen zijn in deze twee uitvoeringen op de markt.

Elke situatie is anders
Er kunnen verschillende redenen zijn om voor split of monoblock te kiezen: de prestaties, de formaten, de prijzen of de voorkeur van de installateur. En dan nog is ook het type woning een factor van betekenis. Is het een bestaande of nieuwe woning, gestapelde of grondgebonden woning en wat is de mate van isolatie? Op dit moment is de markt voor split en monoblock ongeveer evenredig verdeeld.

  1. Prestaties
    Bij de monoblock-uitvoering zit de condensor in de buitenunit. Dit buitendeel is qua formaat groter dan de split-uitvoering. Dat is niet voor niets. De monoblock heeft namelijk een groter verdamperoppervlak beschikbaar voor de warmteoverdracht van de energie van de buitenlucht. Daardoor haalt de monoblock een hoger rendement (COP). Doordat hij effectiever energie uit de buitenlucht kan halen, heeft hij een hoger temperatuurbereik. En dat kan weer handig zijn voor in de renovatie, waar soms wat hogere aanvoertemperaturen gevraagd worden dan in de nieuwbouw. Ook voor het bereiden van tapwater kan dit gunstig uitpakken. Er zit ook een grotere ventilator op. Dit betekent dat eenzelfde hoeveel lucht verzet kan worden met een lager toerental. Dit betekent minder bewegingen en dus ook minder geluidsproductie. Het monoblock van Nefit Enviline kan daarnaast ook verder terugmoduleren.

Monoblock buitenunits

  1. Afmetingen en opstelplaats
    Een split-uitvoering is kleiner en compacter. Dit betekent dat het buitendeel makkelijker weg te werken is, en aan de gevel kan hangen. Een monoblock buitenunit is forser, en dus moet rekening gehouden worden met de windbelasting. Indien er geen plek is voor het buitendeel op een plat dak, carport of tuin, dan kan het reden zijn om voor de meer compacte split te kiezen.

  2. Prijs
    Een belangrijk aspect: de split-uitvoering van de lucht/water-warmtepomp is goedkoper. Dat heeft vooral te maken met de productiemethode. De buitendelen van split-systemen worden geproduceerd door de bedrijven die ook de airco-buitendelen in grote massa produceren. Daar zitten internationaal grote aantallen in, en dat heeft zijn weerslag op de prijs. Monoblock-units worden door het Bosch-concern in Zweden gebouwd, op basis van eigen technisch ontwerp. Het verschil in techniek en schaalgrootte zie je terug in de prijs.

https://blog.nefit-bosch.nl/monoblock-of-split/
https://youtu.be/ovWaQlr6hxY



ze hogetemperatuurwarmtepomp kan daarmee – zonder ingrijpende aanpassingen aan de bestaande woning – de gasketel een op een vervangen. Het water in het buffervat is bovendien heet genoeg om (legionellaveilig) douchewater te leveren. Op dat vlak is de CO2-warmtepomp waarschijnlijk efficiënter dan gangbare warmtepompen.
https://www.wattisduurzaam.nl/28295/energie-besparen/warmte-koude/plug-and-play-warmtepomp-van-vattenfall-voor-moeilijke-huizen/
Een Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) is nog niet bekendgemaakt maar het Japanse Denso heeft warmtepompen in de aanbieding die 90 graden leveren bij een COP van 3 of meer. Als de installatie ontwikkeld met Vattenfall over een heel stookseizoen rond die waarde uit komt, zou dat echt top zijn. Het rendement doet dan weinig onder voor reguliere warmtepompen, ondanks de veel hoge temperaturen.
Stratificatie Tapwater buffervat CO2 Hoge temperatuur Denso FeenstraWarmtePomp

Stratificatie buffervat CO2 Hoge temperatuur Denso FeenstraWarmtePomp
Bekend systeem voor tapwater, spannender voor centrale verwarming
De CO2-warmtepomp is volgens de experts inderdaad uitermate geschikt voor de bereiding van warm tapwater. In toepassingen waar veel heet water gewenst is, bijvoorbeeld hotels of zwembaden, wordt de hogetemperatuurwarmtepomp wereldwijd al jaren succesvol toegepast. Efficiënt opwarmen van leidingwater van ±10 graden tot 90 graden gaat uitstekend.

Net zoals een HR-ketel op aardgas een lage retourtemperatuur nodig heeft om rookgassen te kunnen condenseren – en daadwerkelijk het beloofde hoge rendement waar te maken – moet ook voor de CO2-warmtepomp het water dat uit het verwarmingssysteem terugkomt voldoende afgekoeld zijn om het hoge rendement waar te maken.

De belangrijkste kanttekening is dan ook dat, in tegenstelling tot wat ik hier boven stel, verder isoleren van een pand na installatie van een CO2-warmtepomp niet automatisch loont. Het ingeperkte warmteverlies door dak, muren en vloer zou wel eens kunnen wegvallen tegen het verlaagde rendement in de warmtepomp, omdat de retourtemperatuur in dat geval te hoog oploopt. Nooit bij stil gestaan dat dat ook bij warmtepompen een uitdaging is. Het is vermoedelijk vooral vanwege deze uitdaging dat Vattenfall een fors buffervat installeert, samen met de CO2-warmtepomp. Door uit dit buffervat zowel tapwater te bereiden en de centrale verwarming te voeden lijkt nog steeds een hoog gemiddeld rendement haalbaar.

Geavanceerde integratie nodig
Belangrijk daarbij is dat warm water lichter is dan koud water. Zo is in de buffer een temperatuurgradiënt mogelijk en kun je de warmtepomp het temperatuurverschil tussen de bodem en de top aanbieden.
https://www.wattisduurzaam.nl/28295/energie-besparen/warmte-koude/plug-and-play-warmtepomp-van-vattenfall-voor-moeilijke-huizen/
De video hieronder legt goed uit wat de voordelen van een gestratificeerde warmtebuffer zijn. De buffers van Solvis werken vergelijkbaar. Ik ben nu nog benieuwder naar praktijkresultaten met het geïntegreerde systeem over een volledig stookseizoen. Pas bij een SCOP (ruim) boven de 2, is er ten opzichte van een ketel op aardgas sprake van CO2-reductie, omdat ook de bulk van de elektriciteit voorlopig nog uit aardgas geproduceerd wordt (met een efficiëntie van ±55%).


  • https://www.youtube.com/watch?v=H4_ZQCjsMII

    Welke soorten radiatoren zijn er, welke variabelen spelen mee met het warmtevermogen en hoe bereken je dit alles?
    https://www.youtube.com/watch?v=H4_ZQCjsMII
    Ik heb 2 kamers van 41 m3. Daar is 1600w aan verwarming aanwezig.
    En 1 kamer van 45 m3, daar heb ik 1760w beschikbaar.. deze kamers zitten allemaal aan elkaar vast zonder deuren...


  • Warmtenet / stadsverwarming vragensessie
    https://www.youtube.com/watch?v=UH4u_qYQQn8

    Warmtenet / stadsverwarming vragensessie
    https://www.youtube.com/watch?v=UH4u_qYQQn8

  • WAR = WeersAfhankelijke Regeling. Bij WAR bepaald je de stooklijn + het voetpunt hoe hoog de aanvoertemperatuur is van het verwarmingstoestel. Een stooklijn van 1 betekent bij elke graad buiten lager een 1 graad hogere aanvoertemperatuur. Gerekend vanaf het voetpunt. Nadeel van WAR stoken is dat de warmtepomp altijd draait, ook is er geen warmtevraag van de thermostaat. Door middel van kleppen/afsluiters bepaal je dan de warmtevraag in een ruimte. De Elga draait 24/7 op 20,5 graden op de thermostaat zonder WAR. De ELGA blijkt dus exact warmteverlies te compenseren, ideaal zo : ELGA bepaald zelf aanvoertemperatuur, zonder WeersAfhankelijkeR, waarbij woonkamer op temperatuur blijft.

    1. De CO2-conc. in de atmosfeer is nu 417 ppm (0,0417%)
    2. Sinds 1850 is de CO2-conc. 48% gestegen
    3. Deze toename is veroorzaakt door de mens
    4. De netto CO2-productie van de natuur is vrijwel nul
      ail gekregen, man, dubbele woning ( muur weg gebroken tussen woningen ), 2x 3500m3 verbruik. Heeft een ELGA ACE 6 laten adviseren en installeren. En mailt mij nu dat de unit zoveel verbruikt en dat het niet goed werkt.
      VERBRUIK
      4000kWh kan 1970 TussenWoning 2 jaar mee verwarmen.

    https://www.familie-kleinman.nl/energie/vrieskou-en-de-elga-ace/

    Maximale aanvoertemperatuur: 37,0 graden
    Regeling: Ruimteregeling
    Pompsnelheid: 15l/min
    it is het opgenomen vermogen. Het maximale vermogen wat de ELGA ACE 6 kan opnemen uit het net is 2,4kW. Wij blijven bij 37 graden aanvoer en -6 steken op ongeveer 1500W aan opgenomen vermogen. Dat houdt dus in dat de ELGA nog veel meer in zijn/haar mars heef
    P=I*V
    1500

    https://warmtepomp-panel.nl/dbe2.html%20climatebooster.nl
    https://www.conrad.nl/info/guides/zelfbouwprojecten/cv-met-ventilatoren
    https://tweakers.net/ventilatoren/scythe/slip-stream-140xt_p339332/vergelijken/

    https://www.soortennl.nl/Portals/5/EasyDNNNews/SoortenNL_Presentatie%20Meetsoorten%20Basiskwaliteit_23mei2022.pdf


  • Is warme lucht via de airco (zoveel) goedkoper dan de verwarming aan?
    2 kwh aircoverwarming vervangt ongeveer 1 m3 gas. 2 kWh kost ongeveer € 0,60. Een m3 gas kost minimaal een euro meer. Een airco heeft namelijk een rendement van ongeveer 400%.
    CEO van Eneco in SvenOp1 zojuist: energieprijzen kunnen nog een factor 10 over de kop gaan.
    https://twitter.com/M_the_Lion/status/1545120474660851712
    Bereid je voor op een koude winter.
    ij hebben een uiterst goed geïsoleerd huis en er is eigenlijk wat dat aangaat geen bezwaar, echter, onze cv leidingen zijn mogelijk te klein voor elektrisch verwarmen; met lagere temp verwarmen betekent mogelijk niet 15 mm maar 22 mm leidingen; expert buigt zich erover nu🤷‍♀️
    https://twitter.com/M_the_Lion/status/1545120474660851712
    Triest dat zo’n groot deel van Nederland het voor elkaar heeft gekregen om warmtepompen al meer dan een decennia zo negatief te framen dat dit acceptatie en prijsniveau ernstig heeft verslechterd.
    En nu allemaal klagen dat het verwarmen van hun huis onbetaalbaar is geworden…
    Absoluut, hetzelfde met elektrische auto’s en de huidige benzineprijs.
    Ik rijd al bijna 10 jaar volledig elektrische en ben echt voor gek uitgemaakt. Nu tijd ik voor 4 ct/km terwijl bv een VW Golf nu 14 ct/km kost.
    En daar is onze rechtse anti-brigade grotendeels debet aan…

  • https://www.excel-easy.com/examples/calculated-field-item.html
    Calculated Field
    A calculated field uses the values from another field. To insert a calculated field, execute the following steps.
    1. Click any cell inside the pivot table.
    2. On the PivotTable Analyze tab, in the Calculations group, click Fields, Items & Sets.
      The Insert Calculated Field dialog box appears.

    3. Enter Tax for Name.
    4. Type the formula =IF(Amount>100000, 3%*Amount, 0)
    5. Click Add.
      Note: use the Insert Field button to quickly insert fields when you type a formula. To delete a calculated field, select the field and click Delete (under Add).

    6. Click OK.
      Excel automatically adds the Tax field to the Values area.
      Result:Calculated Item
      A calculated item uses the values from other items. To insert a calculated item, execute the following steps.

    7. Click any Country in the pivot table.
    8. On the PivotTable Analyze tab, in the Calculations group, click Fields, Items & Sets.
      The Insert Calculated Item dialog box appears.

    9. Enter Oceania for Name.
    10. Type the formula =3%*(Australia+'New Zealand')
    11. Click Add.
      Note: use the Insert Item button to quickly insert items when you type a formula. To delete a calculated item, select the item and click Delete (under Add).

    12. Repeat steps 4 to 6 for North America (Canada and United States) and Europe (France, Germany and United Kingdom) with a 4% and 5% tax rate respectively.
    13. Click OK.
      Result:https://www.excel-easy.com/examples/calculated-field-item.html
      Doorstroomgeiser ShowerHeater DoorstroomBoiler
      De doorstromers welke je nog aan een normale NL huisaansluiting zou kunnen gebruiken hebben 11 kW vermogen. De grotere doorstromers met 18 kW (of meer) kan je helaas niet meer aan een normale huisaansluiting bedrijven, 18000/230 = 78 A, ook met een 3 x 25A standaard aansluiting lukt dit niet, zeker niet als je nog de andere verbruikers meerekent.

    Bedenk dat een cv-combiketel zelf met “maar” CW3 een hoger continu tapwatervermogen kan leveren.

    11kW doorstromer: Ongeveer 6 liter per minuut, 40 graden zonder menging
    https://nobodyisperfeckt.boxathome.net:10443/photo/index.php#!Albums +
    P.S.: In Duitsland had ik standaard een 3 x 60A krachstroom huisaansluiting en een 24 kW Durchlauferhitzer. Zie hier de verschillen tussen een gasland zoals NL en een stroomland zoals DE.
    https://community.eigenhuis.nl/duurzaam-verwarmen-12/wie-heeft-er-ervaring-met-een-doorstroomboiler-of-doorstroomgeiser-617

    Een 3x35A aansluiting kost op dit moment, naast een eventuele aanpassing van je meterkast, ook nog eens ca 600,=/jaar extra.
    Een 3x50A aansluiting zelfs ca € 1000,=/jaar extra.
    https://www.stedin.net/tarieven

    Een 3x25A aansluting kan maximaal ca 17.000W leveren.
    Als dus een doorstroom boiler van 11kW aan staat omdat iemand staat te docuhen
    en iemand gaat ontbijt maken en daarbij
    de water koker (2000W), broodrooster (1500W), koffiezetter (1200W) en inductiekookplaat (5000W?) gebruikt (thee, toats, koffie, gebakken eitje),
    kom je aan 20.700W en ga je dus ruim over dat maximum heen.

    Ik zou dus verwachten dat bij een doorstroomboiler je altijd een zwaardere aansluiting nodig hebt.
    https://community.eigenhuis.nl/duurzaam-verwarmen-12/wie-heeft-er-ervaring-met-een-doorstroomboiler-of-doorstroomgeiser-617
    Een 3x35A kan maximaal ca 24kW leveren.
    Een 3x50A met max 34kW wordt hier in NL al ‘klein zakelijk’ genoemd.

    Maar bij de ‘van het gas af’ transitie zullen grotere aansluitingen nodig zijn, dus mogelijk dat we daar wat meer in de richting van Duitsland gaan waar zoals @darkfiber ook al aangaf aanslutingen van 30kW tot 60kW als normale huisaanslutingen worden gezien.
    Overigens zijn daar aansluitingen boven de 3x50A (34kW) ook wel wat duurder in aanleg.

    Een 3x35A aansluiting kost op dit moment, naast een eventuele aanpassing van je meterkast, ook nog eens ca 600,=/jaar extra.
    Een 3x50A aansluiting zelfs ca € 1000,=/jaar extra.
    https://www.stedin.net/tarieven

    Een 3x25A aansluting kan maximaal ca 17.000W leveren.
    Als dus een doorstroom boiler van 11kW aan staat omdat iemand staat te docuhen
    en iemand gaat ontbijt maken en daarbij
    de water koker (2000W), broodrooster (1500W), koffiezetter (1200W) en inductiekookplaat (5000W?) gebruikt (thee, toats, koffie, gebakken eitje),
    kom je aan 20.700W en ga je dus ruim over dat maximum heen.

    Ik zou dus verwachten dat bij een doorstroomboiler je altijd een zwaardere aansluiting nodig hebt.

    Een 3x35A kan maximaal ca 24kW leveren.
    Een 3x50A met max 34kW wordt hier in NL al ‘klein zakelijk’ genoemd.
    Geld jouw mening ook voor de huidige warmtepompboilers (Atlantic, Calypso, Auer etc.)?
    Maar bij de ‘van het gas af’ transitie zullen grotere aansluitingen nodig zijn, dus mogelijk dat we daar wat meer in de richting van Duitsland gaan waar zoals @darkfiber ook al aangaf aanslutingen van 30kW tot 60kW als normale huisaanslutingen worden gezien.
    Overigens zijn daar aansluitingen boven de 3x50A (34kW) ook wel wat duurder in aanleg.
    https://community.eigenhuis.nl/duurzaam-verwarmen-12/wie-heeft-er-ervaring-met-een-doorstroomboiler-of-doorstroomgeiser-617
    Wat laat, maar wij hebben dit 2 jaar geleden opgelost met een 50 liter electrische boiler (voor keuken, bijkeuken, wastafel in de werkplaats ed, ). Deze boiler meegenomen uit Portugal, waar deze een A-label had (maar later blijkt, dezelfde in Duitsland een B-label heeft).

    Deze 50 liter Boiler heeft een aansluitwaarde van 1,5 kW. Onze PV panelen liggen op het dak van de werkplaats en heeft ‘dag-pieken’ van 2,5 tot 3,2 kW tussen 12h00 en 16h00. In de groepenkast zit een eigen kWh meter voor de opbrengst met een ‘Puls'-uitgang. Per 10 W een puls.

    Hiermee start ik de opwarming van de Boiler. Zodra de pulsen korter als 25 sec na elkaar komen, schakelt de boiler aan (opbrengst PV panelen gaat dan voorbij de 1,5 kW). Het gemeten verbruik over 2 weken is ong. 17,5 kWh, waarbij de boiler 13 uur en 25 min heeft aangestaan. Komt neer op ong. 1,2 kWh per dag.

    Wat je zelf opwekt en ook meteen gebruik blijft buiten de meter ! ! En dus nix met saldering te maken. Meeste warme water gebruiken we met koken en reinigen, dus voornamelijk tussen 16h30 en 20h00. Als er geen of onvoldoende PV opbrengst is, dan schakelt een tijdsklok vanaf 15h00 tot 16h30 de boiler op netstroom.

    ( Voor de badkamer vinden wij dit onvoldoende. Hoewel, afgelopen zom
    warmen. We weten het gasverbruik voor warm water voor zeg maar twee bejaarden. Ook de ervaring met een elektraboiler in ons tweede huis. Schakelklok laten inschakelen rond 10.00 en uitschakelen rond 17.00. Ik heb een merk boiler gevonden met 2 verwarmingsspiralen van 800 W. Gewoon maar een inschakelen en de stroom komt voor 80 % gemiddeld van mijn dak. Ik heb toch nog 1100 kWh over. De toekomstige ketel/warmtepomp hoeft dan niet meer gekocht te worden met warmwatervoorziening. Zo rendabel is dat opwarmen met combiketel en warmtepomp ook niet
    W kan heel lang met zonne-energie gestookt worden. Alleen in de wintermaanden zal het wat duurder worden met stroom van 21 cent als de salderingsregeling afgelopen is.
    Uit metingen in de zomer gebruiken we voor warm water weinig gas. 2 m3 gas per week
    om je handen te wassen.

    DolfS: Een boiler is beveiligd tegen koken (= 100 graden) ivm de oplopende druk. De thermostaat zit in de verwarmingsspiraal en deze wordt altijd iets heter als zijn omgeving. Geen enkele goedgekeurde boiler gaat over de 85 graden ! ! Een boliler hoeft niet in lagen op te warmen. Als de spiraal onderin zit, stuurtde Thermosyphon stroming automatisch het warmste water naar boven. En het instromende koude water blijft rond de spiraal, zonder te mengen, zoals Dolf aan aangeeft. Een goed boiler mengt juis zo min mogelijk !!

    Wij hebben bewust voor deze 1500 Watt gekozen, dezelfde reden die ‘Rakker’ aanhaalt.

    DolfS: daarom start onze boiler op de impuls van de inkomende energie meter van de PV panelen. Elke 10 Watt een puls en als deze korter na elkaar komen, dus meer opbrengst, schakelt de puls ontvanger de boiler aan het net. In principe zou dit ook aan de WiFi van onze ABB PV omvormer kunnen, maar WiFi ontvangers, welke > 1,5 kW kunnen schakelen zijn niet te vinden

    Uitvoeren is bij ons wat lastig. De boiler hangt in de bijkeuken, de CV ketel op de overloop 1e verd. En ons huis is, qa buizennetwerk, al een halve petrochemische industrie :wink:

    P.S. Dit kan op elke CV ketel met een “Gaskeur-NZ” label geïnstalleerd worden. Voordeel van een elektrische boiler boven een ‘Zonneboiler’ is het 24 h / 7 dagen beschikbaar zijn, ook in een winterse periode (zoals vandaag 31 jan. 2021 rond 12h00: Buitentemp. = 0 graden, PV opbrengst = 1400 W / per uur )
    n Engeland (en in Azië) zie je ze vaak in de badkamer, een electrisch doorstroom toestel zoals jij voor ogen heb. Deze worden IN de douche ruimte geplaatst, ( waar ik als Electraman nou niet bepaald een voorstander van ben ). Toch zijn deze elektrische doorstroom douche heaters in Engelse woningen eerder regel als uitzondering !! En ook daar zijn (EU) veiligheidseisen ! !

    Heb hier een voorbeeld geplaatst van de in Engeland populaire Sharp WHP315N. Als je even Googelt op “Showerheater", kom je zelfs Nederlandse aanbieders tegen. Maar per WWW is zelfs na de Brexit niet echt een probleem.

    Deze doorstroom heater hebben een aansluitwaarde van rond de 3,5 kW, dus vragen wel om een eigen 16 A groep. Met de draaiknop stel je de juist temperatuur in. Het vermogen is altijd gelijk. De snelheid van het doorstromende water bepaalt de temperatuur. Veel water, dus snel stromen is koeler, weinig water, dus langer in het toestel, is warmer!
    Maar ook Panasonic en het in Engeland populaire merk Masterwatt.

    Er zijn ook 600 Watt en 1200 Wat doorstroom heaters te koop. Deze zijn feitelijk bestemd voor Campers en Caravans en leveren onvoldoende warmwater.
    kern wordt hiermee opgewarmd. Onderin komt het koude water met een anti-wervel inlaad naar binnen. op ong. 80 van de hoogte (zit altijd een kleine luchtbel boven) zit de overstroom / warmwateruitloop. Zolang het water er rustig doorheen loopt, zal er nauwelijks mengen plaatsvinden. De lagen koud en warm blijven als het ware op elkaar liggen. Dit heet ‘Thermocline"-lagen. De thermocline, spronglaag of inversielaag is de aanduiding van een overgang tussen twee lagen water met verschillende temperatuur en dichtheid, bijvoorbeeld in meren of oceanen. Het water onder de thermocline heeft een andere temperatuur dan de laag erboven.

    15 november 2017 Roadmap Compacte Conversie en Opslag

    Roadmap in het kader van het project de Tweede Warmterevolutie, die de verschillende innovatie- en technologiepaden beschrijft die nodig zijn om concepten voor warmte- en koude opslag en conversie voor de gebouwde omgeving succesvol te ontwikkelen en in de markt te zetten. Meer informatie en aanvullende onderleggers hierover staan gepubliceerd op ProjectCCO.org.

  • 29 september 2016 Collectieve warmte naar lage temperatuur

    Rapport over de overwegingen die komen kijken bij de transitie van hoge temperatuur naar lage temperatuur warmtenetten voor bestaande bouw, opgesteld door Ecofys & Greenvis i.o.v. RVO.nl voor de Topsector Energie, op verzoek van TKI Urban Energy. Een korte PowerPoint presentatie van het rapport is hier te vinden, verdere uitleg en kostenkengetallen staan in het rapport.


  • Platform Groen Erfgoed
    Historische tuinen
    https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20221007_1
    In de jaren 80 van de vorige eeuw is een flink aantal historiserende tuinen en parken aangelegd. Zo’n tuin wekt de indruk een historische tuin te zijn, maar het is een nieuwe tuin in oude stijl.

    Ook deze tuinen en parken zijn alweer 40 jaar oud en behoren tot het groene erfgoed. Maar is dat wel zo? En zo ja, welke zijn het beschermen waard en vooral, waarom?

    Deze middag van het Platform Groen erfgoed start de discussie over dit mogelijk toekomstige groene erfgoed en onderzoekt de achterliggende ontwerpgedachten, motieven en valkuilen.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2022/10/07/platform-groen-erfgoed-historiserende-tuinen



  • https://optiekwereld.nl/product/carson-handmicroscoop-mm-450-20-60x-met-led/

    De Carson MM-450 is een compacte handmicroscoop met ingebouwde LED-verlichting en een 20 tot 60x vergroting. Daarmee is deze microscoop zeer geschikt om zelfs de kleinste details waar te nemen, waar u zich ook bevindt.

    Toepassing Carson MM-450
    Met behulp van deze compacte handmicroscoop wordt elk detail zichtbaar. Door middel van de knop aan de bovenkant kunt u de LED-verlichting aan en uit zetten, hiervoor dient u één AA-batterij te plaatsen (niet meegeleverd, optioneel verkrijgbaar). Door de LED-verlichting kunt u er voor zorgen dat het object optimaal verlicht wordt. Door aan de bovenste ring te draaien kan de vergroting geregeld worden, waarna u met de onderste ring het beeld scherp kunt stellen, zodat u het object nog beter kunt bestuderen. De compacte handmicroscoop is dankzij de kwaliteit van de lens zelfs zonder LED te bedienen. Deze handmicroscoop wordt veel gebruikt door verzamelaars van bankbiljetten en postzegels, maar ook wordt deze handmicroscoop veel ingezet door kwekers voor het bestuderen van hun zaailingen.
    https://optiekwereld.nl/product/carson-handmicroscoop-mm-450-20-60x-met-led/
    https://twitter.com/wishmaster_nl/status/1584225029369143297
    https://twitter.com/wishmaster_nl/status/1584226033972105217


  • https://www.kivi.nl/uploads/media/632068f712e2e/kivi-technologielezing-2022.pdf
    https://www.kivi.nl/uploads/media/6154776c65ec1/1.0%20ZonthermieLezing%20VZKC%20door%20Mark%20Peters%2020210828.pdf


  • Uw warmtepomp werkt niet als een batterij, uw huis is de batterij.
    Vandaag de warmtepomp klaargemaakt voor dynamische energieprijzen. Hij kan nu tijdelijk geblokkeerd worden bij hoge prijzen
    Ik heb een Techneco Elga met blokkeer contact. Nieuwere warmtepompen hebben vaak wel een PV of SG contact. Anders gewoon een relais ergens inbouwen. Mooiste zou een intelligente sturing zijn om op goedkope momenten extra te verwarmen. Nibe heeft zo’n integratie op day-ahead
    3x raden waar ik mee genomineerd was in 2017 op duurzame dinsdag. Al ingebakken. Wp gestuurd via "Low tariff" contact, heb ik doorgetrokken naar volautomatische waterzijde regeling. Start sein voor alvast opwarmen woning tijdens laag tarief in combie met tapwater. Buffer je rijk.
    Ik hoop dat snel te kunnen doen met mijn
    @heliotherm_COM
    https://twitter.com/luukoosterbaan/status/1583888002467926016
    Cube 7.6kW. Maar eerst nog even leveren maar er zit als het goed is een gateway bij waarbij ik hem kan aansturen. En werkt samen met Froniius omvormer en laat ik nou toevallig hebbe
    Ja, warmte bufferen voor de duurste periodes op een dag. Boiler voor SWW is ook in bestelling.
    Waarom zou je alleen extra warm SWW maken en niet op de PV stroom overdag de woonkamer 1-2 graden warmer die dan snachts wat kan afkoelen?
    https://twitter.com/katrijne/status/1507266376666333185
    Dat kan ook, maar dat moet via de thermostaat/naregeling gebeuren. De Nest thermostaat kan ik ook zo gaan aansturen dat hij op de goedkoopste momenten de temperatuur een graadje verhoogt.
    Er zat al een blokkade contact in de warmtepomp. Die heb ik aangesloten op een Fibaro relais dat koppelt aan mijn domotica controller (ook Fibaro).
    Met Domotica van Fibaro. Maar ik probeer het wel zo te maken dat als ik m’n huis verkoop het ook nog kan blijven werken zonder domotica.
    ls ik het goed begrijp schakel je de warmtepomp uit als stroom duur is. Waarom? Warmtepompen zijn toch de goedkope oplossing van ons energieverbruik voor verwarming? En is het wel verstandig om te gaan prutsen aan elektrische apparaten?
    https://twitter.com/katrijne/status/1507266376666333185
    https://www.ctcbenelux.com/blog/news/een-ctc-oplossing-de-logische-keuze-voor-bert-rebry
    https://www.tijd.be/netto/analyse/energie/warmtepomp-stuk-interessanter-dan-gasverwarming-door-premie-en-hoge-gasprijs/10373678.html
    Wij hebben iets soortgelijks van CTC, waar hij bij overproductie van de PV panelen ons buffervat helemaal warm zet. Piek rond 15u gisteren was dát. Dan zie je dat warmtepomp daarna veel minder moet draaien. Optimaal de gratis zon benutten dus.
    Ik weet nu niet of dit onze CTC warmtepomp is of het Smappee energy-management systeem is die dit aanstuurt. Maar wij sturen het met overschot bij onze PV panelen.
    Mijn Nibe warmtepomp kan nu ook rekening houden met dynamische stroomprijzen zodat het verbruik van verwarming en warmwater wordt afgesteld op de Epex day-ahead uurprijzen.
    warmtepomp werkt dus als een soort van batterij nu dus ! top !
    met dank aan
    @NIBEEnergy
    https://twitter.com/yusobe
    @yusobe
    https://www.ctcbenelux.com/blog/news/een-ctc-oplossing-de-logische-keuze-voor-bert-rebry
    Epex day-ahead. Uiteraard dit snapt echt iedereen! hoppa en €10.000 voor een Nibe WP
    INVESTERING KOSTEN
    15-20.000 euro met PV panelen erin. Jaarlijks winnen we nu 3000 à 3500 euro (met huidige energieprijzen). Na ongeveer 7-8 jaar hebben we terugverdiend. Welke investering heeft zo'n return? Beter energielening afsluiten bij de bank ipv verlies te laten doen op een spaarrekening
    https://www.tijd.be/netto/analyse/energie/warmtepomp-stuk-interessanter-dan-gasverwarming-door-premie-en-hoge-gasprijs/10373678.html
    https://twitter.com/UK_CTC
    Mijn Vailliant Arotherm Plus kan (door R290) tot een aanvoer van 75gr. Prima voir tapwater, maar die temp voer ik liever niet door mn vloer....API staat voor Application Programming Interface. meestal is dat een manier om toestel aan te sturen van uit een stukje software. maar hier gaat het toestel zelf de energie prijzen autonoom ophalen (ook via een API weliswaar naar Epex) en gebruiken.
    https://twitter.com/UK_CTC
    dat is het verschil tussen fabrikanten als Nibe die al 40 jaar warmtpompen maken als core business en de fossiele verwamers als vailliant en viessman die nu pas op de kar springen
    Uw warmtepomp werkt niet als een batterij, uw huis is de batterij.
    https://twitter.com/UK_CTC
    onderschat niet hoe lang een goed geisoleerde (nieuwbouw)woning de warmte kan vasthouden + deze warmtepomp heeft ook een ingebouwde boiler die nu maar 1 keer per dag warm water opwekt - exact op het uur dat stroom het goedkoopst is.
  • Al 30 jaar staat de temperatuur tapwater bij mij op 40 graden en heb er nooit negatieve gevolgen van ondervonden (doorstroomketel). graag zou ik de temperatuur tapwater verder verlagen naar zo’n 25/30 graden, maar dat kan alleen maar als de printplaat wordt aangepast. In Zuid Amerika douchte ik met onverwarmd water, wat als je er eenmaal onder staat een fijne temperatuur is. ook mijn cv temperatuur staat al 30 jaar op 40 graden. Mensen die klagen over de hoge gasprijs, zouden hiermee kunnen beginnen en daarna korter douchen. Tel uit je winst
    (let op..als voorraad vat kleiner is dan 1liter schijnt eht geen probleem te zijn!! Zout door klimaatverandering en vergrijzing ook veel meer problemen verwachten)
    https://www.installatie.nl/nieuws/verlagen-tapwatertemperatuur-is-veilig/

    1. Een had alle electra er uitgesloopt, eigen stroomleiding genomen en naar 3x25A gegaan
    2. Of 30liter voorraadvat of Betonvloerverarming als buffer zodat je compressor niet vaak aan moet
    3. Woningbouwvereningen halen in de winter warmte uit voorraadvat als warmtepomp het niet aan kan
    4. Bij ontdooien gaat of een warmtespiraal aan of wordt hitte uit de woonkamer naar de airco geleid
    5. Airco kostte 100kwh per jaar
    6. Hybride is onzin want voor 200m3 per jaar betaal je 400euro vastrecht. De winst zit in het WEGHALEN van de gasaansluiting.
    7. WarmteHeetwater,SWW via UnitTower of ..
    8. Toekomst is zo simple mogelijk want monteurs doen GEEN maatwerk. Niet voor installatie, niet voor warmte afgifte en niet voor...
    9. Toekomst is MediumwarmwaterPomp met Propaan Monoblock want Monoblock is het eenvoudigst en kun je nog zelf doen want geen koudeleiding. Voor Monoblcok geen diplomas nodig voor installatie.
    10. NIBE is de enige die goed met dynamische tarieven overweg kan maar voor veel gebruikers is dat veel te ingewikkeld
    11. Beide een MultiSplit maar Airco alleen zou het ook aankunnen...nog maar 100m3 gas. Aangeschaft een unitower-monobloc of Duitse Remko WP
    12. Smokkelhybride door electraspiraal van WarmteWater, wilde BadkamerRadiator houden
      63
      https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/45259-63-warmtepompvragen-wel-warmtepomp-geen-vloerverwarming-en-volume-warmtapwateropslag-supersized-ventilatiewarmtepompen/edit
      67
      https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/45542-67-stads-warmtepomp-enzavu-zonder-buitenunit-afvoer-is-5graden-kouder-monobloc/edit
      86 87
      https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/46519-86-87-warmtepomp-monoblock-of-split/edit
      294
      https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/63286-294-hoe-bespaar-je-met-een-warmtepomp-en-wanneer-is-mijn-huis-geschikt/edit
      312
      https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/67577-312-zeven-warmtepompen-worden-veel-verkocht/edit

  • Posted on February 16, 2021 08:43 AM by ahospers ahospers

    Comments

    L/W warmtepomp kostte in 2014 3999,- zonder subsidie.
    Herkenbaar. Buren hier in januari 400m3 gas verbruikt. Wij 372kWh. Dat is 320 euro voor de CV en 78 euro voor de warmtepomp.

    Maar ik ben nog steeds volgens de buren de gekke Henkie met de warmtepomp.
    Andere goede optie is een L/L multisplit warmtepomp (lees airconditioning ) Weliswaar geen subsidie maar wel heel eenvoudig verwarmen en koelen.

    Dat is in veel woningen meteen twee vliegen in 1 klap.

    Daikin heeft zelfs hybride L/L/W warmtepompen ook voor SWW. FlevoPolder

    Daikin airconditioning is kapot gegaan. Printplaat in buitenunit is kapot en stuurt koudemiddel naar een willekeurige binnenunit in plaats van altijd naar de juiste. Geconstateerd met de installateur en mijn warmtebeeldcamera.FlevoPolder

    Remeha ELGA ACE FlevoPolder
    Min 8.2. Warmtepomp COP 2.5 en stijgt nog iets. Huis warm. krijg nogal wat vragen over het geluid van de buitenunit. Daarom maar eens twee filmpjes gemaakt en op youtube gezet.

    Huizen in de buurt. 20-25m3 de afgelopen dagen(400m3/mnd). 20*0,8 = 16 euro per dag.(300euro/md)

    Ons huis: 25kWh in de warmtepomp per dag. 25*0.2 = 5 euro per dag.
    ELGA ACE had het rond de -10 zwaar met maximaal opgenomen vermogen. Nog wel steeds 6kW output aan warmte bij een aanvoer van 38 tot 40 graden Warmtepomp nu volledig los gegooid met maximaal 45graden aanvoer.
    En nog steeds verklaren sommige buren ons voor gek. n de handleiding van mijn L/W warmtepomp ( ook voor de L/L airco ) staat -15 gemeld als minimale werktemperatuur voor verwarmen. Wat gebeurd er onder die temperatuur? Blijft de unit wel werken met lage output of stopt hij daadwerkelijk bij -15? Warmtepomp heeft nog ruim vermogen over trouwens. Max ligt bij ongeveer 2300W (10A) Warmtepomp door boilervat heen. Halverwege boiler inmiddels 32 graden, onderin blijft het koud. Buffer werkt letterlijk als een condensator en vangt schommelingen mooi af. SWW voorverwarmen, en bij een defrost heb ik meer buffer waardoor aanvoertemperatuur minder zakt. Verder bij start WP heb ik sneller de gewenste aanvoertemperatuur.
    akkelijkste is om het boilervat als een radiator te zien met een thermostaatknop. Die knop kan automatisch bediend worden ( boiler is warmer dan water in leidingen, ergo boiler verwarmd het CV water voor ). 1/2 Wanneer boilervat kouder of gelijk is aan CV water dan gaat de klep dicht.

    En ik heb een handmatige bypass waarmee ik altijd door de boiler kan. Dan werkt de boiler als een soort demper, vergelijkbaar met een condensator in een elektrische schakeling. Mijn zonneboiler is via de 2e warmtewisselaar halverwege het vat aangesloten. Bedoeling in eerste instantie voor CV ondersteuning. Is boiler warmer dan mag er warmte uit worden gehaald door de WP. Die wisselaar kan 150l verwarmen/afkoelen. Dat wordt geregeld dmv een tweewegklep die door mijn zonneboilercontroller wordt aangestuurd. Ik heb echter een permanente bypass met afsluiter parallel aan de tweewegklep zitten.

    Hier te zien:

    Onder de klep zie je de afsluiter. Rechts naast de klep een smoorventiel 2/x Ik heb overigens geen buffervat nodig volgens genoemde link. Ik heb 45m2 vloerverwarming beneden zonder naregeling, die loopt dus nooit dicht.

    Ik stook overigens alleen volgens de temperatuur in de referentieruimte. Met WAR en WAR+RAR wordt woonkamer erg warm. 4/x Stooklijn is immers bij WAR zeer belangrijk; Echter heb ik een minimumtemperatuur in mijn vloer nodig wil die lekker werken.

    Mijn open verdeler wordt nog vervangen voor een gesloten verdeler; Dan ga ik WAR en WAR+RAR weer testen. Mogelijk dat WAR dan wel kan. Daikin heeft een multisplit oplossing waarbij je dus met normale binnenunits kan verwarmen/koelen maar met een aparte unit dus ook warm tapwater kan bereiden. Dan heb je dus een Lucht/Lucht Lucht/Water warmtepomp gecombineerd :) https://twitter.com/mkleinman64/status/1367924853387431936

    --------'moeten vervangen', zeg na zo'n 6 jaar ------------
    Rendement is vergelijkbaar, alleen heeft nieuwe WP meer vermogen waardoor de warmtepomp op lager vermogen kan werken en dus efficiënter is bij laaglast. Oude ELGA met Carrier had een probleem waarbij met regelmaat een printplaat vervangen moest worden. Augustus 2020 ging print weer stuk. Leek niet meer leverbaar, heb aanbieden gekregen voor een nieuwe ELGA ACE 6kW. Later bleek print nog wel leverbaar maar had ik al nieuwe hangen. er periode van een jaar. Zaten ooit op 1600m3, Beste voor WP is lang/laag en traag draaien bij een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. In mijn geval was de oude WP net te licht. Onder nul had hij het heel zwaar ( max vermogen ).

    Dit zijn de mooiste runs. Lang/laag en traag. Ik heb een officieel hybride WP ( Remeha ELGA ACE 6kW ) alleen ik heb hem als solo WP draaien. En tot en met -9 graden buiten ( koudste deze winter ), huis prima warm gehouden zonder klachten van huisgenoten :)

    Posted by ahospers about 3 years ago

    ze hogetemperatuurwarmtepomp kan daarmee – zonder ingrijpende aanpassingen aan de bestaande woning – de gasketel een op een vervangen. Het water in het buffervat is bovendien heet genoeg om (legionellaveilig) douchewater te leveren. Op dat vlak is de CO2-warmtepomp waarschijnlijk efficiënter dan gangbare warmtepompen.
    https://www.wattisduurzaam.nl/28295/energie-besparen/warmte-koude/plug-and-play-warmtepomp-van-vattenfall-voor-moeilijke-huizen/
    Een Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) is nog niet bekendgemaakt maar het Japanse Denso heeft warmtepompen in de aanbieding die 90 graden leveren bij een COP van 3 of meer. Als de installatie ontwikkeld met Vattenfall over een heel stookseizoen rond die waarde uit komt, zou dat echt top zijn. Het rendement doet dan weinig onder voor reguliere warmtepompen, ondanks de veel hoge temperaturen.
    Stratificatie Tapwater buffervat CO2 Hoge temperatuur Denso FeenstraWarmtePomp

    Stratificatie buffervat CO2 Hoge temperatuur Denso FeenstraWarmtePomp
    Bekend systeem voor tapwater, spannender voor centrale verwarming
    De CO2-warmtepomp is volgens de experts inderdaad uitermate geschikt voor de bereiding van warm tapwater. In toepassingen waar veel heet water gewenst is, bijvoorbeeld hotels of zwembaden, wordt de hogetemperatuurwarmtepomp wereldwijd al jaren succesvol toegepast. Efficiënt opwarmen van leidingwater van ±10 graden tot 90 graden gaat uitstekend.

    Net zoals een HR-ketel op aardgas een lage retourtemperatuur nodig heeft om rookgassen te kunnen condenseren – en daadwerkelijk het beloofde hoge rendement waar te maken – moet ook voor de CO2-warmtepomp het water dat uit het verwarmingssysteem terugkomt voldoende afgekoeld zijn om het hoge rendement waar te maken.

    De belangrijkste kanttekening is dan ook dat, in tegenstelling tot wat ik hier boven stel, verder isoleren van een pand na installatie van een CO2-warmtepomp niet automatisch loont. Het ingeperkte warmteverlies door dak, muren en vloer zou wel eens kunnen wegvallen tegen het verlaagde rendement in de warmtepomp, omdat de retourtemperatuur in dat geval te hoog oploopt. Nooit bij stil gestaan dat dat ook bij warmtepompen een uitdaging is. Het is vermoedelijk vooral vanwege deze uitdaging dat Vattenfall een fors buffervat installeert, samen met de CO2-warmtepomp. Door uit dit buffervat zowel tapwater te bereiden en de centrale verwarming te voeden lijkt nog steeds een hoog gemiddeld rendement haalbaar.

    Geavanceerde integratie nodig
    Belangrijk daarbij is dat warm water lichter is dan koud water. Zo is in de buffer een temperatuurgradiënt mogelijk en kun je de warmtepomp het temperatuurverschil tussen de bodem en de top aanbieden.
    https://www.wattisduurzaam.nl/28295/energie-besparen/warmte-koude/plug-and-play-warmtepomp-van-vattenfall-voor-moeilijke-huizen/
    De video hieronder legt goed uit wat de voordelen van een gestratificeerde warmtebuffer zijn. De buffers van Solvis werken vergelijkbaar. Ik ben nu nog benieuwder naar praktijkresultaten met het geïntegreerde systeem over een volledig stookseizoen. Pas bij een SCOP (ruim) boven de 2, is er ten opzichte van een ketel op aardgas sprake van CO2-reductie, omdat ook de bulk van de elektriciteit voorlopig nog uit aardgas geproduceerd wordt (met een efficiëntie van ±55%).

    Posted by ahospers over 2 years ago

    Add a Comment

    Sign In or Sign Up to add comments