Journal archives for March 2023

March 6, 2023

El pitòspor: una espècie invasora també al Delta del Llobregat

El pitòspor (Pittosporum tobira) és una de les espècies objecte del seguiment dels voluntaris a la Costa Brava dins del nostre projecte LIFE medCLIFFS. Fa poc ha estat publicat un article on es tracta la problemàtica d'aquest arbre o gran arbust al nostre territori com a espècie invasora: Dels jardins als boscos: invasió reeixida del Pitòspor del Japó (Pittosporum tobira, Pittosporaceae) al Delta del Llobregat (nord-est de la península Ibèrica).

C. Asaí, M. Calza i A. García-Tortosa consideren que el potencial invasiu del pitòspor del Japó s’hauria de reconsiderar atès que està modificant les comunitats de flora autòctona a Catalunya. Aquests autors han fet un seguiment intensiu de diverses poblacions d'aquesta espècie al Delta del Llobregat.

Com s'indica en el treball, possiblement som a temps d’evitar l’inici de la invasió a un bon nombre d’hàbitats naturals i seminaturals propers. A la vegada també cal un sistema de vigilància primerenc per a la detecció d’individus naturalitzats i fer una tasca important de divulgació entre el públic en general i les administracions.

Els observadors i, en especial, els voluntaris implicats en el nostre projecte, també aporten el seu "gra de sorra" per avançar en aquesta tasca de prevenció i coneixement de la problemàtica del pitòspor, una planta ben coneguda i quotidiana.

Posted on March 6, 2023 09:14 AM by xenocarlos xenocarlos | 0 comments | Leave a comment