Journal archives for July 2023

July 4, 2023

LA PLANTA DESTACADA – Gazània

La secció LA PLANTA DESTACADA posa el focus en la gazània (Gazania rigens), una planta bonica però amb un greu impacte en els hàbitats de Cap de Creus i, per això, una de les protagonistes del LIFE medCLIFFS.

Una exòtica molt present a les zones naturals litorals


Mates de gazània - Far de S'Arenella 2022 - Autor: Gerard Carrion

Mates de gazània florides a la zona del Far de S’Arenella. Fotografia de Gerard Carrion, 2022.


La gazània és de la mateixa família que les margarides, és a dir, pertany a les Asteràcies, i va ser introduïda als anys 70s des de Sud-Àfrica per a ser emprada en jardineria.

A casa nostra és molt popular com a planta ornamental, per les seves vistoses flors de color groc i ataronjat que omplen de vida qualsevol racó, i per la facilitat de creixement.

No obstant, és justament aquesta capacitat de creixement en gairebé qualsevol ambient que fa que pugui escapar-se fàcilment dels jardins i establir-se com a planta invasora en un hàbitat com el dels penya-segats de la Costa Brava.

Les observacions recollides fins ara a través de la Xarxa d’Observadors LIFE medCLIFFS indiquen que la invasió de gazània es localitza principalment a l’àrea de Cap de Creus. Tot i això, també ha estat observada en altres zones de la Costa Brava central i sud, però de forma més puntual.

Per què la gazània és invasora?

Gazania rigens és una espècie que presenta una bona mostra d’adaptacions biològiques i ecològiques que fan que pugui colonitzar molt fàcilment les àrees litorals:


Mapa d'observacions de gazània fetes registrades a la Xarxa d'Observadors LIFE medCLIFFS 2023

Mapa d’observacions de gazània a la Xarxa d’Observadors LIFE medCLIFFS 2023


  • Forma mates de fins a mig metre d’alçada, no excessivament altes i amb un port lleugerament reptant, cosa que li confereix una gran resistència al vent.
  • Creix bé en tota mena de sòls, també en esquerdes o superfícies rocoses amb poca profunditat de sòl, on les seves llavors germinen fàcilment.
  • Pot reproduir-se per llavor o per fragments de tija o rizomes, formant catifes denses.
  • Produeix una gran quantitat de fruits (aquenis ovoides coberts dels pèls llargs del papus) que, tot i que el vent els pot dispersar fins a 1 km de distància, sovint cauen a prop de les plantes mare i emplenen el banc de llavors del sòl, germinant fàcilment quan les condicions són favorables.
  • És perenne, de manera que forma àrees de verd estables que es poden mantenir durant molt de temps, ja sigui a través de la germinació de les llavors o bé a través de l’arrelament de les tiges de les plantes, fent que any rere any incrementi el banc de llavors de gazània en el sòl i impedint que germinin altres espècies.
  • Les mates són d’un color verd-blanquinós que esdevé una protecció eficaç a la sobreexposició del sol i al contacte amb ambients salins i que ve donat per la pilositat que presenten les fulles, que són lanceolades, i que poden ser simples o formar lòbuls.

Com es pot identificar?


Flor de Gazania rigens - Paratge de Tudela 2022 - Autora: Neus Nualart

Flor de Gazania rigens al Paratge de Tudela. Fotografia de Neus Nualart, 2022.


Per identificar la gazània el millor es poder tenir alguna mata amb flor, perquè és més senzill.

Tot i que la seva floració es dona de forma majoritària entre maig i agost, a Cap de Creus i al litoral podem trobar plantes florides de gazània gairebé durant tot l’any.

Els capítols presenten flors tubulars al centre i ligulades al marge amb coloracions entre grogues i taronges, amb força diversitat: de vegades, les lígules poden tenir una banda negra transversal a prop de la base o bé una màcula clara a la part central.

Pots observar algunes d’aquestes diferències a través de les observacions de gazània recollides a la Xarxa d’Observadors LIFE medCLIFFS, o bé consultar-ne tots els detalls morfològics aquí

Quin impacte té en els penya-segats?

La gazània competeix amb la flora autòctona dels penya-segats tant pels pol·linitzadors com per l’espai.

Els pol·linitzadors són més atrets per les flors grans i vistoses de la gazània, més que no pas per les flors petites i poc aparents de les plantes autòctones, reduint la possibilitat que aquestes puguin ser pol·linitzades i per tant, que puguin formar llavor.

A més, com ja s’ha dit, la gazània forma catifes molt denses que entapissen tot el terreny disponible i impedeixen la germinació de les llavors de plantes autòctones que hi pugui haver en el sòl. I això és especialment problemàtic per a espècies endèmiques amb poblacions petites com Limonium geronense i Limonium tremolsii.

Què fem a LIFE medCLIFFS per evitar l’impacte de la gazània?

Des de LIFE medCLIFFS aquest any 2023 s’engegaran un seguit d’actuacions demostratives per a l’eradicació i control de gazània. Es treballarà tant amb mètodes d’arrencada manual com amb un tractament químic experimental i l’experiència adquirida permetrà posar a punt els protocols, actualment encara inexistents, per al control eficaç d’aquesta espècie invasora.


Gazània florida en un penya-segat a Port de la Selva - Gerard Carrion 2022

Catifa de gazània colonitzant un penya-segat litoral de Port de la Selva. Fotografia de Gerard Carrion, 2022.


Les àrees d’actuació en penya-segats es centren principalment a Port de la Selva, concretament a l’àrea del Far de S’Arenella, i a Cadaqués, a la franja litoral entre Es Pianc i Calders, i a la zona de S’Alqueria Petita.

A més a més, també s’eliminarà dels jardins privats que col·laboren amb nosaltres, per tal d’evitar que la gazània present en aquests jardins colonitzi de nou els penya-segats.

Et necessitem!

Si tens un jardí arran de mar a Cadaqués, Port de la Selva o Roses amb plantes de gazània, contacta amb nosaltres i ajuda’ns a reduir l’impacte d’aquesta espècie en una àrea de gran valor ecològic, paisatgístic i social com és el Cap de Creus.

Per saber del cert si la planta que tens és gazània, consulta la fitxa simplificada LIFE medCLIFFS o bé la fitxa completa al Catàleg de Flora de Flora Catalana, hi trobaràs fotografies i descripcions que t’ajudaran a identificar-la.

Posted on July 4, 2023 10:30 AM by nnualart nnualart | 0 comments | Leave a comment

Gaudeix de l’estiu amb LIFE medCLIFFS!

L’estiu és el millor moment per fer tot allò que durant l’any se’ns fa més complicat d’encabir en les nostres agendes. Per això, des de LIFE medCLIFFS et volem recordar les nostres propostes més estiuenques.

Aprèn amb l’exposició LIFE medCLIFFS


Cala Jugadora Cap de Creus

Hàbitat de penya-segats mediterranis – Cap de Creus. Crèdits: Roser Melero.


 

Pels dies en que vulguis reposar de sol, platja i mar, et convidem a visitar l’exposició LIFE medCLIFFS per a conèixer el projecte i les tres espècies de flora invasora per a les quals en els propers mesos s’iniciaran els treballs demostratius de control i eradicació. També podràs conèixer les espècies de flora endèmiques de Cap de Creus que volem afavorir, així com l’amenaça que les invasores suposen per a la seva supervivència.

Per a que puguis triar el lloc que et vagi millor, l’exposició estarà allotjada en quatre punts diferents de l’Alt Empordà al llarg de l’estiu:

  • Fins al 20 de juliol, a les Antigues Escoles de Selva de Mar.
  • Del 3 al 23 de juliol a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries.
  • Del 24 de juliol al 17 de setembre a l’Espai Cap de Creus, a la Punta de Cap de Creus. ATENCIÓ! Recorda que l’accés motoritzat a la Punta de Cap de Creus està restringit durant els mesos d’estiu. Consulta tots els detalls aquí: https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/cap-creus/gaudeix-del-parc/com-accedir-hi/index.html
  • Del 24 de juliol al 17 de setembre a Colera.

Camina, observa i registra

Si el que t’agrada és passejar pels camins de ronda i fer fotografies a plantes, pensa a fer-te membre del projecte iNaturalist LIFE medCLIFFS! Així formaràs part de la Xarxa d’Observadors LIFE medCLIFFS i totes les teves observacions de flora al·lòctona seran validades per experts de l’Institut Botànic de Barcelona.

Ajuda a conservar els penya-segats litorals

Si encara no t’has pogut treure el cuquet de poder aprendre sobre les plantes invasores i implicar-te en la conservació de la natura, et convidem a que et registris a la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS, de manera que podràs accedir al curs online sobre plantes invasores de la Costa Brava, així com apadrinar un transsecte per participar en la recollida de dades sobre flora invasora que serviran per a avaluar el risc d’invasió i millorar-ne la gestió.

Estigues al dia!

A partir del setembre, reprendrem tant les sortides de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS com altres activitats divulgatives i educatives que ja estem preparant. De moment ja tenim aquestes dates:

  • 16 de setembre 2023 – Sortida de camp Voluntariat LIFE medCLIFFS
  • 30 de setembre 2023 – Descoberta de l’hàbitat 1240 a Mas Caials
  • 21 d’octubre 2023 – 1a Trobada Anual del Voluntariat LIFE medCLIFFS a l’Institut Botànic de Barcelona, amb visita guiada al Jardí Botànic de Barcelona i diverses presentacions tècniques. Hi haurà transport gratuït des de diferents punts de la Costa Brava.

Apunta-les ja a l’agenda i, si encara no ho has fet, subscriu-te al Butlletí LIFE medCLIFFS per rebre totes les novetats directes a la teva bústia!

MOLT BON ESTIU!

Posted on July 4, 2023 10:35 AM by nnualart nnualart | 0 comments | Leave a comment